Politiek7 okt '14 11:18Aangepast op 7 okt '14 13:31

Koerdische demonstranten dringen gebouw Europees Parlement binnen

Auteur: BNR Webredactie

Een groep Koerden is dinsdagochtend het Europees Parlement in Brussel binnengedrongen. Rond twaalf uur verlieten de naar schatting 100 actievoerders het pand weer. Een delegatie had overleg gevoerd met parlementsvoorzitter Martin Schulz. De overige demonstranten werden in het gebouw toegesproken door verscheidene Europarlementariërs.

De Koerden hielden zich in het gebouw op bij de grote mediastudio van het parlement. Tijdens het overleg zaten de andere actievoerders rustig op de vloer, er zouden geen vernielingen zijn aangericht. Ooggetuigen reppen niet van aanhoudingen door de politie. Die was wel massaal op de been. Met wapenschilden schermden agenten de hoofdingang af. Rond twaalven waren echter ook alle agenten weg bij de entree van het parlement.

Politie
In de buurt van het gebouw staan nog wel politiebusjes. Op het voorplein bij het parlement staan de actievoerders. De Koerden eisen dat de EU actie onderneemt tegen oprukkende strijders van IS die dreigen de Noord-Syrische stad Kobani in te nemen.

Een groep Koerden viel maandagavond het gebouw binnen van de Tweede Kamer in Den Haag. Ook zij eisten meer politieke en militaire actie tegen de opmars van IS.

In het EU-parlement worden dinsdag de laatste hoorzittingen gehouden met de kandidaat-commissarissen voor een nieuwe Europese Commissie. Op dit moment wordt de Fin Jyrki Katainen gehoord. Vanaf 14.30 uur is Frans Timmermans aan de beurt.

CU: Nederland moet meedoen
De ChristenUnie wil dat Nederland meedoet aan internationale luchtaanvallen op doelen van IS bij Kobani. De partij pleit voor zo'n humanitaire interventie, die volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind beperkt moet zijn in tijd en plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen