Politiek7 okt '14 19:44Aangepast op 7 okt '14 20:10

Veeltalige Timmermans verovert EP met charmante algemeenheden

Auteur: BNR Webredactie

Frans Timmermans is met vlag en wimpel geslaagd bij zijn sollicitatie voor de functie van vicevoorzitter van de Europese Commissie, zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut. "Hij had de totale regie vandaag, met veel flair en passie en in prachtige talen."

Het EP voelde Timmermans aan de tand over hoe hij die nieuwe functie in wil vullen. Het was indrukwekkend, met name de vloeiende uitspraak van meerdere talen, zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut. Hij volgde de audiëntie van Timmermans. "De mensen die de vragen stellen zijn er diep van onder de indruk. Hij spreekt niet alleen vloeiend, maar ook met heel veel passie; uit ieder antwoord spreekt een enorme betrokkenheid."

Alleen als je er heel kritisch naar kijkt, zou je volgens Van Grieken kunnen vaststellen dat er weinig kans is om door te vragen. "Iedereen mag één vraag stellen. Daar mogen ze één minuut over doen en daar mag hij twee minuten op antwoorden en dan is de volgende weer. En de gemiddelde persoon die daar zit heeft toch zijn eigen vraag voorbereid en pakt niet heel erg terug wat eerder gezegd is."

Timmermans slaagt erin vragen te beantwoorden op een manier waarvan mensen denken: 'ik wou dat ik het zelf zo kon formuleren'. "Ik heb niet een lastig moment gezien. Iedereen hing een beetje aan zijn lippen. Aan het eind hield hij ook nog een vurig slotpleidooi waarin hij aan de ene kant zei dat Europa het grootste vredesproject uit de geschiedenis is, maar ook waarschuwde dat 'dit mooie project' mis kan gaan als het niet lukt om Europa goed uit te leggen aan de achterban."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen