Politiek7 apr '14 19:06

Timmermans: diep schamen voor 'Rwanda'

Auteur: BNR Webredactie

Waar staat Rwanda twintig jaar na de genocide van 1994? Die vraagt stelt het land zich deze week tijdens een officiële week van rouw. Die begon vandaag met een officiële herdenking. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken was erbij en vertelt op BNR over deze aangrijpende bijeenkomst.

Timmermans: "Ik vond het wel heftig hoor. Er waren zeer emotionele toespraken. Er was iemand die al z'n familieleden en vrienden is kwijtgeraakt. Er was ook een voorstelling waarbij de genocide werd uitgebeeld en heel veel mensen op de grond lagen. Vooral die toespraken en de soms heel emotionele reacties in het stadion grijpen je wel aan. Sommigen, met name vrouwen, werd het te machtig om het allemaal te moeten aanhoren."

Schamen
De genocide in Rwanda had plaats onder het oog van de westerse wereld. "Het stemt heel weemoedig wat betreft de internationale samenleving. U moet zich voorstellen: in honderd dagen tijd zijn 800 duizend mensen, met name met machetes, afgemaakt. De wereld zag het, keek toe en deed niks. Dat is iets waar we ons allemaal voor mogen schamen."

Een link naar een drama van nu: Syrië. Vandaag kwam het nieuws dat de Nederlandse pater Frans van der Lugt is vermoord in Homs. Ook de oorlog in Syrië is er ook een waarbij we aan de zijlijn staan. Hoe lang nog?

Blokkade Rusland, China
"Het probleem in Syrië is dat de internationale gemeenschap het niet eens kan worden over het optreden in Syrië", antwoordt Timmermans. "Met name Rusland, en in mindere mate China, blokkeren daarover een besluit in de VN-Veiligheidsraad. Door wat we eerder hebben meegemaakt in Irak, waar de internationale gemeenschap heeft gezegd dat we niet meer zomaar gaan optreden zonder dat er een mandaat is, slagen we er nu niet in om afspraken te maken om in Syrië op te treden. Het gevolg daarvan is dat mensen ongelooflijk lijden en dat het bloedbad maar doorgaat daar."

Vluchtelingenopvang
Dan: "Ik zet het niet weg. Ik wou dat we meer konden doen. Nederland zet zich er ook voor in, dag na dag, om te proberen de internationale gemeenschap wel in beweging te krijgen. We doen ons best om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Nederland is een van de grootste donoren bij het helpen van de landen in de omgeving van Syrië om de vluchtelingen op te vangen."

Gerelateerde artikelen