Politiek18 sep '13 10:25Aangepast op 19 sep '13 13:17

Supermarkten zetten leveranciers nog steeds onder druk

Auteur: BNR Webredactie

Supermarkten hebben opnieuw brieven gestuurd naar hun leveranciers waarin hoge kortingen worden geëist. Afgelopen maandag nog ondertekenden zij een gedragscode tegen oneerlijke handelspraktijken. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zegt tegen BNR bijzonder teleurgesteld te zijn over het handelen van de levensmiddeleninkopers.

Gesthuizen zegt zich al jaren druk te maken over de oneerlijke positie die leveranciers innemen ten opzichte van supermarkten. "Sinds het begin van de crisis is duidelijk geworden dat veel van de negatieve gevolgen die grote inkopers ondervinden, zoals teruglopende winsten, worden afgewenteld op leveranciers wanneer mensen daartoe de kans krijgen. Een aantal jaar geleden hebben we gezien gezien dat het bijvoorbeeld heel lang duurde voordat rekeningen werden betaald. Maar niet zo heel lang geleden bleek dat een leverancier ook onder druk werd gezet door een supermarkt om korting te geven over reeks geleverde waar. En dat is nu dus ook weer aan de hand."

Dilemma
Volgens Gesthuizen is het met name voor kleine leveranciers niet gemakkelijk om tegen de eisen van grote inkopers in te gaan. "Het is een dilemma", aldus het SP-Kamerlid. "Het is niet niets als je je producten toch graag in de schappen wilt zien bij supermarkten die een heel erg groot marktaandeel hebben. Dan moet je als leverancier toch meegaan met wat die retailer eist."

Om dezelfde reden is volgens van Gesthuizen ook de stap naar rechter vaak geen reële optie. "Ik heb veel mensen gesproken die last hebben van dit soort, ik noem het toch een beetje chantagemiddelen, zeker als het gaat over contracten die al zijn afgesloten waar mensen achteraf nog korting over willen bedingen. Die mensen zeggen allemaal: Ik ga niet naar de rechter, want dan ben ik zeker mijn klant kwijt."

Eerder deze week werd in Brussel een convenant ondertekend waarbij inkopers en leveranciers afspraken een stop te zetten op oneerlijke handelspraktijken. "Iedereen was daar enthousiast over", zegt Gesthuizen. "Ook de Nederlandse levensmiddeleninkopers. Maar de dag na het convenant bleek dat er alweer brieven naar leveranciers zijn verstuurd waarin ze dezelfde truc proberen uit te halen. Ik ben daar bijzonder teleurgesteld over."

Fatsoenlijk met elkaar omgaan
Vanmiddag is er een debat over dit onderwerp met de minister van Economische Zaken, Henk Kamp. "Ik ga hem vragen of die gedragscode eigenlijk genoeg is en wat we anders eventueel zouden kunnen doen", zegt Gesthuizen. Het SP-Kamerlid ziet ook een taak weggelegd voor de Nederlandse Mededingsautoriteit, de NMa. "Misschien is het toch aan de NMa om actief achteraan te gaan en te zeggen: "Jongens dit soort gedrag op markten, dat hoort gewoon niet. Je hoort gewoon fatsoenlijk met elkaar om te gaan." "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen