Politiek16 dec '13 13:47

FNV: 'Verdringing op de arbeidsmarkt door plannen Klijnsma'

Auteur: Thijs Baas

De bijstandsplannen van staatssecretaris Klijnsma, die bijstandsgerechtigden verplichten te werken voor hun uitkering, vallen niet overal in goede aarde. Bonden en betogers verzamelden zich vanochtend voor het Kamergebouw.

Wie niet meewerkt, kan te maken krijgen met een tijdelijke inhouding van de uitkering. De bedoeling van de plannen is dat meer mensen iets doen voor hun uitkering, maar bonden en veel werklozen zijn het daar niet mee eens en demonstreerden vanochtend voor het Kamergebouw. Heel veel mensen meldden zich overigens niet om te protesteren tegen de plannen, die volgens het FNV leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

"Mensen in de bijstand worden gezien als mensen die misbruik maken. Maar het is geen misbruik dóór bijstandsgerechtigden, maar misbruik ván bijstandsgerechtigden", vindt Ruud Kuin van de vakcentrale FNV. "Ze worden gebruikt om te werken zonder loon, als goedkope arbeidskrachten. Als we met zijn allen niets doen zijn er heel veel mensen zonder loon aan het werk en dat geeft een neerwaartse druk op de loonontwikkeling. Wij zullen er alles aan doen om dat nog aan de kaak te stellen; overal waar mensen moeten werken zonder loon, zullen wij er zijn."

Dwangarbeid
De term 'dwangarbeid' zal Kuin zelf niet in de mond nemen, al komt het daar volgens hem in feite wel op neer. Een van de betogers is minder terughoudend met het gebruiken van die term. "Dwangarbeid vernietigt werk, dus er zullen alleen maar meer werklozen komen, die in een soort mallemolen terechtkomen en als het ware rondgepompt worden als flexwerker uit-in-uit de uitkering werken en blijven werken tot hun pensioen. Zo ziet de onderkant van de arbeidsmarkt eruit, en dat hoort niet." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen