Politiek10 apr '14 12:40

'Miljoenen verspild aan middel tegen Mexicaanse griep'

Auteur: BNR Webredactie

Overheden hebben onterecht voor miljoenen euro's het medicijn Tamiflu ingekocht tijdens de Mexicaanse griepgolf in 2009. Dat stelt een groep internationale onderzoekers. Volgens hen waren evenveel levens gered met Paracetamol.

De resultaten lijken haaks te staan op recent onderzoek uit Engeland naar precies datzelfde middel. Daarbij werd internationaal gekeken in hoeverre het middel Tamiflu sterfte heeft voorkomen. "Toen kwam men juist tot de conclusie dat het middel heel veel sterfgevallen heeft voorkomen", zegt viroloog Ab Osterhaus.

Het nieuwe onderzoek moet volgens hem dan ook met enige terughoudendheid worden benaderd. Osterhaus: "Dezelfde club heeft in het verleden het standpunt naar buiten gebracht, op basis van eigen onderzoek, dat vaccins tegen influenza bij oude mensen niet werken. Wij hebben dat onderzoek herhaald met dezelfde gegevens die zij hadden gebruikt en zijn tot een compleet andere conclusie te komen."

Eigen onderzoek
Enkele jaren geleden zette Osterhaus samen met collega's een eigen onderzoek naar het middel Tamiflu op, dat momenteel door onafhankelijke onderzoekers wordt uitgevoerd. De viroloog, die verbonden is aan het Erasmus MC, verwacht dat zij hun resultaten in september kunnen presenteren tijdens een congres over influenza. "Voor dat onderzoek hebben we van de industrie alle data gekregen, die hebben we bij elkaar gelegd", zegt Osterhaus.

Hij wil die resultaten eerst afwachten voordat hij een definitief oordeel velt over de betrouwbaarheid van de bevindingen van deze club. Want dat het onderzoek in de British Medical Journal is gepubliceerd, wil volgens hem nog niet zeggen dat de resultaten ook daadwerkelijk juist zijn. "Er zijn altijd verschillende meningen", aldus Osterhaus. "Daarbij zijn er ook heel veel studies die hebben aangetoond dat dit middel wel werkt, dus ik wil nog niet op de zaken vooruitlopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen