Politiek13 mrt '14 17:28

Europees klimaatbeleid krijgt duwtje uit onverwachte hoek

Auteur: Hugo Reitsma

Het Europees klimaatbeleid krijgt een duwtje in de rug uit onverwachte hoek: het Kremlin. Europa zint op sancties tegen Rusland vanwege de crisis in Oekraïne.

Maar wordt zich daardoor weer pijnlijk bewust van de eigen afhankelijkheid van Russisch gas. Volgende week bespreken de Europese leiders in Brussel hoe meer zelf-voorzienend te worden in energie. Politiek verslaggever Hugo Reitsma

Enthousiasme bij GroenLinks. Voor een keer heeft machtspolitieke argumenten aan haar kant in de strijd voor een beter milieu. Energie is dé zwakke plek van de Russische president Poetin. En de zwakke plek van Europa, dat voor 30 procent afhankelijk is van Russisch gas.

De oplossing ligt in het Europese klimaat- en energiebeleid dat de regeringsleiders volgende week bespreken, zegt Bram van Ojik. “En het voorstel van het Europese Parlement, elk jaar 2 procent energie besparen en 1 procent duurzame energie opwekken, zou een stuk in de goede richting gaan. Ik kan u zeggen dat zo’n afname in de klandizie in Moskou al snel voelbaar zou zijn en ook pijn zou doen als zo’n besluit genomen zou kunnen worden, volgende week op de Europese top.”

Energiepolitiek is ook buitenlandpolitiek
Nou zal Van Ojik niet helemaal tevreden worden gesteld. De Europese leiders koersen af op een verplichte CO2-reductie van 40 procent, zonder verplichting voor duurzaamheid. Maar voor een keer vindt hij eens VVD’er Mark Verheijen aan zijn zijde, zij het om andere redenen.

“Energiepolitiek is ook buitenlandpolitiek, is ook veiligheidpolitiek. En ik denk dat ook de huidige ontwikkelingen weer een wake up call zijn voor Europa om minder afhankelijk te zijn eenzijdig van de Poetins en ayatollah's van deze wereld en na te denken over de energiepolitiek.”

Haast maken
Nederland zal inzetten op tenminste 40 procent CO2-reductie. Daarnaast wil premier Rutte haast maken met voltooiing van de interne energiemarkt.

“Er wordt hard aan gewerkt. Dat doen we stap voor stap. Als je kijkt naar wat er in de afgelopen jaren is gebeurd in de Europese gasinfrastructuur, ook als gevolg van de gascrisis in 2009, zijn er ook echt stappen gezet. Onder andere een kwestie in de laatste Europese raad, door een paar collega’s genoemd, de kwestie van de reverse flow. Dus hoe zorg je er voor dat de pijpleidingen ook tweerichtingsverkeer aan kunnen. Ook op dat punt zijn grote stappen gezet. Veel van die pijpleidingen kunnen dat nu aan.

"Ook zijn er LEG-terminals gebouwd of in aanbouw. Onder andere in Polen maar ook in de Baltische staten. Ook dat is weer nodig om daarmee minder afhankelijk te worden. Er worden ook investeringen gedaan in pijpleidingen en gasopslag. Maar ik ben het wel met zijn algemene punt eens, dat ook deze crisis in de relatie tussen Europa en Rusland, vanwege de Oekraïne, weer eens laat zien hoe belangrijk het vraagstuk van de energieafhankelijkheid is."

Een duurzamer, zuiniger en minder afhankelijk Europa. Dat zal volgende week niet lukken. Want waarschijnlijk komen de regeringsleiders er nu nog niet uit, maar op termijn zal hierdoor de macht van Poetin daadwerkelijk inboeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen