Politiek4 jun '13 20:49

VVD: Maximaal 15 eurocommissarissen aub

Auteur: Mijke Hurkx

De VVD in het Europees Parlement vindt dat er een stop moet komen op het aantal eurocommissarissen. Het is nu niet efficiënt genoeg. Kroatië krijgt per 1 juli een eigen eurocommissaris en dat brengt weer een hoop kosten met zich mee.

Elk land dat bij de EU komt, krijgt een eigen eurocommissaris. Voor Nederland is dat Neelie Kroes. De Kroaat die erbij komt, krijgt de portefeuille Consumentenbescherming.

VVD-europarlementariër Toine Manders vindt het nu wat veel worden. "Er komt nu een 28e commissaris bij. Met zoveel commissarissen kun je niet meer snel handelen, het leidt tot veel discussie. En het kost veel. Hij heeft dan ook een eigen chauffeur, eigen staf en een eigen kantoor nodig. We moeten de tering naar de nering zetten:15 commissarissen is het maximum", zegt Manders tegen BNR's Petra Grijzen.

Een aantal landen moeten hun commissarissen dus inleveren. Nederland ook? "Ik denk dat ieder land hiertoe bereid moet zijn. De landen, Mark Rutte, moeten eens gaan inzien dat het niet werkt, zoveel Melkertbanen. Het werkt niet bij aan de slagvaardigheid." De oplossing: "Elk land zou een commissaris moeten voorstellen, de beste die ze hebben. Dan zouden die zich tijdens hoorzittingen bij het Parlement moeten presenteren. Men kan dan stemmen en de beste worden gekozen.

Dus Neelie Kroes zou ook weg kunnen? "Dat zou dan kunnen, maar ik denk wel dat kwaliteitsmensen als Neelie Kroes worden gekozen." Maar dat zeggen de Kroaten natuurlijk ook... "Kan best, maar ik vind zeker dat het aantal commissarissen nu niet meer bijdraagt aan de slagvaardigheid", zegt Manders. 

Gerelateerde artikelen