Politiek18 okt '13 13:32Aangepast op 18 okt '13 15:43

Inbraak bij Greenpeace Moermansk

Auteur: Eva Oude Elferink

In Moermansk is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in het kantoor van Greenpeace, meldt de milieuorganisatie. Op beelden van de bewakingscamera's is te zien dat zes mannen met bivakmutsen over het hek klimmen.

Volgens Greenpeace-voorlichter Jorien de Lege is bij de inbraak een kooi meegenomen die vandaag zou worden ingezet tijdens een actie in Moermansk. De kooi is een replica van de kooien die in Rusland worden gebruikt om arrestanten in vast te houden.

De actie was bedoeld ter ondersteuning van de dertig gevangen genomen Greenpeace-activisten. Zij zitten vandaag precies dertig dagen vast, nadat hun schip de Arctic Sunrise werd geënterd door de Russische marine. Dat gebeurde na een actie bij een boorplatform van het Russische gasbedrijf Gazprom ten zuiden van Nova Zembla.

Geen verband
Greenpeace heeft geen idee wie er achter de inbraak in hun kantoor zit. Ook kunnen ze niet zeggen of er een verband is met andere incidenten tussen Nederland en Rusland, zegt De Lege.

"Wij proberen alle verschillende zaken die nu lopen los te zien, omdat het ook echt losstaande zaken zijn. We hebben dertig mensen die op grond van een idiote piraterij-eis in de cel zitten. Wij concentreren ons erop om hen vrij te krijgen. Wat er verder nog tussen Nederland en Rusland gebeurt, daar proberen wij ons niet mee te bemoeien."

Eis afgewezen
Vandaag diende het hoger beroep van een van de Nederlandse activisten, Faiza Oulahsen. Haar eis om vrijlating is afgewezen. Eerder wees dezelfde rechtbank het verzoek van de andere Nederlandse activist, Mannes Ubels, al af. Ook hij blijft in voorarrest.

Gerelateerde artikelen