Politiek18 mrt '14 10:55Aangepast op 18 mrt '14 11:31

Asscher: 'Democratisch tekort als minder dan de helft komt stemmen'

Auteur: Thijs Baas

Als de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen onder de 50 procent uitkomt, is sprake van een democratisch tekort. Dat zegt Lodewijk Asscher, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Image

Asscher sluit zich daarmee aan bij de woorden van columnist René Cuperus. "Het is zo ongelofelijk belangrijk. Vier jaar lang mag je bepalen over hele wezenlijke dingen, daar mag je op stemmen dus dan moet je er alles aan doen om te zorgen dat mensen ook gáán stemmen." Heel veel gemeenteraadsleden zetten zich hard in voor hun stad, benadrukt Asscher. "Zij zorgen voor verbeteringen. Je doet je werk in stilte omdat je van je stad houdt. Mensen willen dat het goed geregeld is en kiezen voor een partij die ze vertrouwen."

Niet met PVV
Bovendien hebben mensen via de stembus de mogelijkheid aan te geven wie ze juist niét hun vertrouwen willen geven. En dat kan een fundamentele keuze zijn; Asscher laat weten dat De PvdA nooit met de PVV zal samenwerken, zegt Asscher. "Dat is glashelder." De fundamentele grens ligt voor Asscher bij de opvatting dat er minder Marokkanen moeten komen, ongeacht wié je bent. "Er zijn dingen waar je niet over wilt onderhandelen en dit is er één."

"Ik ben als minister heel hard bezig om mensen aan de wet te houden, hun best te laten doen om mee te doen en aan het werk te gaan. Je moet scherp zijn als mensen die hun best doen op hun ziel getrapt worden, doordat iemand zegt dat er minder Marokkanen moeten komen, ongeacht wat mensen doen of laten." Dat is wat Wilders gezegd heeft en dat druist zó in tegen alles waar Nederland voor staat, dat het uitermate laf is om te zwijgen."

Stemmen
Ook bewindspersonen zijn dag en nacht bezig te zeggen op welke partij je moet stemmen. Het is dan ook naïef, meent Asscher, om al je opvattingen over andere partijen voor je te houden. "Deze uitspraken staan op gespannen voet met alles waar ik voor sta. Maar aangifte doen? Nee, je kunt het bevechten in het debat en in Almere en Den Haag kunnen mensen in de stembus duidelijk maken wat ze ervan vinden. Rutte zei alleen maar dat het een feitelijke constatering is dat je op een andere partij kunt stemmen."

Of dat dan geen stemadvies is? "Dat is een woordenspel. Die uitspraak van Wilders kan niet; daarmee trap je de mensen die wél meedoen in de grond. Waar Wilders normaal nog de schijn ophoudt dat hij niets tegen de mensen heeft, maar dat hij iets heeft tegen de ideologie of mensen die crimineel gedrag vertonen, trekt hij nu in Europa op met bewegingen waar hij vroeger niets van wilde weten. Met wat hij nu zegt over Marokkanen gaat hij een grens over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen