Politiek13 nov '14 07:13Aangepast op 13 nov '14 08:17

PvdA komt met strengere regels voor accountants

Auteur: Pieter van den Akker

De Raad van een Bestuur van een bedrijf mag geen opdracht meer geven aan een accountantskantoor. Alleen de aandeelhouders en raden van commissarissen mogen zo'n opdracht nog geven. Dat voorstel brengt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vandaag in bij een debat in de Tweede Kamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hierdoor moet er beter toezicht komen vanuit de accountants. Het voorstel heeft steun van de VVD en het CDA.

"De accountant moet onafhankelijk kijken of de cijfers van een bedrijf kloppen. De Raad van Bestuur moet juist worden gecontroleerd. Het is niet goed als de Raad van Bestuur de opdracht verleent", licht Nijboer op BNR toe. "Het is goed als een onafhankelijke partij dat doet: de Raad van Commissarissen of de aandeelhouder. De accountant geeft de verklaring uiteindelijk in het publieke belang hè. Zodat iedereen die bijvoorbeeld aandelen koopt of een bedrijf een lening verstrekt kan zien 'dit deugt'."

Onafhankelijkheid
We hebben ooit bedacht dat accountants onafhankelijke mensen zijn. Maakt het dan uit wie ze de opdracht geeft? “Ja, natuurlijk”, antwoordt de PvdA'er. “Je moet borgen dat die onafhankelijkheid kan worden uitgevoerd. Daar is overigens meer voor nodig. We hebben verplichte roulatie van accountants zodat je niet 20 jaar bij hetzelfde bedrijf kan zitten als controleur. Kantoren mogen niet adviseren en controleren tegelijkertijd. Dat heeft de Tweede Kamer eerder afgedwongen. Dit is ook iets dat accountants heel graag zelf willen. Dat schrijven ze zelf ook in hun plannen vandaag. Ik wil hen daarin gelijk geven. Ze moeten hun onafhankelijke positie echt behouden."

Nijboer wil ook dat semi-publieke instellingen zoals woningcorporaties voortaan een accountantsverklaring moeten hebben. "Bij Vestia, maar ook bij ziekenhuizen, hebben we gezien dat er soms problemen zijn in de financieringscontructie, in de balansen, in de schuldenposiities die zijn aangegaan. Die worden nu onvoldoende gecontroleerd."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen