Politiek25 mrt '14 17:09Aangepast op 25 mrt '14 17:30

Debat over Wilders gaat niet door

Auteur: Pieter van den Akker

Het Tweede Kamerdebat over de omstreden Marokkanenuitingen van PVV-leider Geert Wilders gaat niet door. GroenLinks heeft de aanvraag ervoor ingetrokken. De Kamervoorzitter had het debat al ingepland voor donderdagmiddag.

Wilders zelf wilde niet meedoen aan het debat, dat hij omschreef als 'een volksgericht', waarbij de PVV 'op de slachtbank gelegd' zou worden. Onder meer VVD en PvdA vonden het debat, waarvoor ook premier Mark Rutte zou worden uitgenodigd, zonder Wilders niet zinvol meer.

Signaal
GroenLinks-leider Bram van Ojik: "Ik heb het debat aangevraagd omdat ik het belangrijk vind om een gezamenlijk signaal af te geven over wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn: alle Nederlanders zijn gelijk. Voor een aantal partijen blijkt de aanwezigheid van de heer Wilders bij dat debat van doorslaggevend belang. Voor mij is dat niet essentieel, maar het is wel de realiteit. Daarom trek ik het debat in.''

Wilders sprak dinsdagmiddag in de Tweede Kamer: "Mevrouw de voorzitter, wat een gênante vertoning. Ja, u kunt lachen, maar wat een gênante vertoning. Wat een volksgericht dat hier wordt opgezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen