Politiek31 jan '14 16:47

'Garanties over gehoor of herrie-helikopters aan de grond'

Auteur: Thijs Baas

Zolang niet gegarandeerd is dat de piloten van de NH-90 Defensiehelikopters helemaal geen gehoorschade oplopen, moeten de nieuwe toestellen aan de grond blijven. Dat zegt Jan Débie, voorzitter van de vakbond voor defensiepersoneel, tegen BNR. "Ik begrijp niet dat dit niet eerder is opgemerkt en dat geen maatregelen zijn genomen."

"Eerst moet worden vastgesteld of gezondheidsschade ook kan optreden bij één uur vliegen per dag, en ik vind dat de risico's op gezondheidsschade voor de piloten tot nul punten beperkt moet blijven", zegt Débie. "Als dat niet gegarandeerd kan worden, moet de kist aan de grond blijven staan tot de piloten goede bescherming hebben."

De nieuwe helikopters maken zóveel herrie, dat piloten last krijgen van hun oren. Bij één piloot stelden artsen zelfs 'een dip in het gehoor' vast. Minister Hennis van Defensie heeft daarom bepaald dat piloten maximaal één uur per dag in zo'n nieuwe helikopter mogen vliegen, tenzij het gaat om een noodgeval, maar dat is volgens Débie niet genoeg. "We hebben hier te maken met gehoorschade en dat is ernstig. De minister is als werkgever aansprakelijk voor het vergoeden van de geleden gezondheidsschade."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen