Politiek24 jun '14 22:47Aangepast op 25 jun '14 15:55

Rutte ziet niets in 'toekomstcommissaris'

Auteur: ANP Nieuws

Premier Rutte ziet niets in het voorstel van D66-leider Pechtold om een zogenoemde toekomstcommissaris aan te stellen.

ANP
ANP

In het debat over het WRR-rapport dinsdagavond zei Rutte: "Die toekomstfunctionaris is er al, dat ben ik.''

Eerder in het debat kreeg Rutte kritiek van meerdere fractievoorzitters over de in hun ogen te magere reactie van het kabinet op het WRR-rapport. Rutte bleef erbij dat de regering al langer bezig is met suggesties die in het rapport worden genoemd. Hij ziet niets in een nieuwe beleidsreactie van het kabinet, waar Pechtold juist om vroeg, maar zei wel open te staan voor suggesties uit de Kamer.

Pechtold, SP-leider Emile Roemer en CDA-leider Sybrand Buma reageerden bijzonder teleurgesteld op de bijdrage van minister Henk Kamp van Economische Zaken aan het debat. Pechtold vond de eerste reactie op het WRR-rapport beschamend en loos. Volgens Kamp heeft het kabinet in februari adequaat gereageerd op de suggesties van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid).

Niet eens
Pechtold en Kamp werden het niet eens. Volgens de D66-leider heeft het kabinet alle ambitie gesloopt; de minister zag in zijn tijd in vijf kabinetten niet eerder zo veel ambitie. Pechtold waarschuwde dat het kabinet zijn enthousiasme voor het kabinetsbeleid 'in rap tempo' aan het verliezen is.

Kamp zei wel dat hij een voorstel van Pechtold en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP over de oprichting van een toekomstfonds zal proberen uit te werken. Hij wil de Kamer daar zo snel mogelijk een reactie op geven.

Het toekomstfonds is een plan van Pechtold om, naar Noors voorbeeld, een fonds op te richten dat de innovatie in het midden- en kleinbedrijf en wetenschappelijk en toegepast onderzoek kan bekostigen.

Het fonds zal waarschijnlijk volgend jaar beginnen met 100 miljoen euro en moet op termijn als het aan Pechtold ligt groeien naar 12 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen