Politiek30 mei '13 18:55

D66 wil tekst en uitleg over grenscontroles

Auteur: BNR Webredactie

Lidstaten krijgen meer mogelijkheden om Europese grenscontroles in te voeren. Onder leiding van EU-voorzitter Ierland hebben ambtenaren van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers daar afspraken over gemaakt.

Het huidige Schengenverdrag voor vrij verkeer van personen biedt slechts beperkte mogelijkheden om de grenzen te bewaken. Maar door de stroom Libische vluchtelingen die in 2011 naar Italië op gang kwam, wilden verschillende landen versoepeling van de mogelijkheden.

In de voorstellen mogen lidstaten in de toekomst zelf bepalen of ze de grenzen sluiten. Er moet dan wel sprake zijn van een noodsituatie. Ook wordt de periode van de grenscontrole verlengd. Nu is dat nog een paar uur.

Europarlementariër Hans van Baalen is blij met de plannen: “Lidstaten kunnen nu tijdelijk gaan controleren (…). Voor de economie is dit zeker geen probleem en de veiligheid wordt er mee verbeterd."

Van Baalen denkt daarbij aan rellen en vandalisme door voetbalsupporters. Maar D66-Kamerlid Gerard Schouw is het daar niet mee eens. Hij denkt dat de plannen een uitholling zijn van het verdrag van Schengen. Hij spreekt van een 'slechte maatregel'. "Als we niet uikijken, komt straks de slagboom weer terug bij de grenzen." Schouw wil dan ook weten hoe staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie tegenover de plannen staat. Teeven zit volgende week namens Nederland bij een EU-overleg.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen