Politiek8 okt '14 14:55Aangepast op 8 okt '14 17:56

'Aanpak Ebola volstrekt onvoldoende'

Auteur: Eva Oude Elferink

Nederland is goed voorbereid op een mogelijke uitbraak van Ebola. Dat zegt minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking. Maar de Tweede Kamer noemt de aanpak van de ziekte 'volstrekt onvoldoende'.

Minister Lilianne Ploumen. ANP
Minister Lilianne Ploumen. ANP

Van 'echt bestrijden' is volgens de Kamerleden geen sprake. "Het gaat maar van overleg naar overleg", zo klonk vanochtend de kritiek. Onder meer D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma verwijt de minister de afgelopen maand niets te zijn opgeschoten.

"Kunnen we nu bijdragen op het gebied van veldhospitalen? Kunnen wij de inzet van civiel personeel faciliteren? Als ik door het verhaal van de minister heen prik, dan hoor ik in feite dat we dat nog steeds aan het onderzoeken zijn."

Zelfs de Partij van de Arbeid noemt de aanpak van haar eigen minister 'volstrekt onvoldoende'. Volgens Ploumen zelf is dat een misvatting. Er worden wel degelijk grote stappen ondernomen. De minister verwijst daarbij naar de oproep die is gedaan aan ziekenhuizen en GGD's om personeel naar Ebola-gebieden te sturen.

Klaar voor
Erg succesvol is die actie vooralsnog niet gebleken: tot nu toe hebben zich 7 vrijwilligers gemeld en zijn er door ziekenhuizen 11 ambulances aangeboden. Des te pijnlijker is het dat Ploumen de Kamer moest melden dat Defensie zelf geen medisch personeel kan missen, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. Dat personeel wordt grotendeels ingezet voor de missie in Mali.

Toch was er ook goed nieuws: volgens Ploumen is Nederland 'er klaar voor', mocht zich hier iemand melden die met die ziekte is besmet. Alle protocollen zijn op orde en in overeenstemming met de internationale richtlijnen, zo zei de minister. Maar de Kamer neemt daar geen genoegen mee. Die eist dat Ploumen in een brief gedetailleerd uiteenzet hoe Nederland dan precies is voorbereid.

Volgens Aura Timen, Hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, wordt het steeds waarschijnlijker dat ook in Nederland binnenkort een patiënt die besmet is met ebola zal opduiken. Maar, zegt ze:

Dallas
De met ebola besmette Liberiaan die vorige week in Dallas, Texas werd opgenomen, is overleden. De man werd in eerste instantie door het ziekenhuis naar huis gestuurd met antibiotica toen hij zich daar met koorts meldde. Later, toen hij doodziek terugkeerde, werd hij pas opgenomen en geïsoleerd. In die tussentijd had hij met minstens 80 mensen contact.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen