Pechtold: 'Amsterdam is toe aan coalitie zonder PvdA'
Bij de totstandkoming van de nieuwe coalitie in Amsterdam heeft landelijk D66-voorman Alexander Pechtold op de achtergrond wel degelijk een rol gespeeld. Dat erkent ook Pechtold zelf tegenover politiek verslaggever Hans Verbeek. Voor het eerst zonder de PvdA? "Ik denk dat Amsterdam daar ook wel aan toe is."
"We hebben natuurlijk wel gezorgd dat de gemeenten die daar prijs op stelden goed gefaciliteerd werden in hoe je een wethouderskeuze voorbereidt, hoe je gaat onderhandelen en het initiatief houdt." Inhoudelijk zag Pechtold al in de campagne fundamentele controverses tussen zijn partij en de PvdA op het gebied van met name erfpacht, het onderwijssysteem, huren voor middeninkomens, de stadsschuld. "Dan is het niet zo gek dat naar een coalitie wordt gezocht met gelijkgestemden."
Volgens Pechtold is met name Amsterdam wel eens toe aan een stadsbestuur zonder de PvdA, al is dat volgens hem nooit een doel op zich geweest. Het coalitieakkoord van D66, VVD en SP werd vanmiddag in Amsterdam gepresenteerd. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de PvdA in Amsterdam buitenspel staat. "Op de inhoud zal er het nodige gaan veranderen. De vanzelfsprekendheid is meestal het probleem en een partij als D66 zorgt ervoor dat die vanzelfsprekendheid er een beetje af gaat."
Kajsa Ollongren wordt namens D66 niet alleen wethouder maar ook locoburgemeester in Amsterdam. Bronnen rond de nieuwe coalitie van D66, VVD en SP in de hoofdstad melden dat aan het ANP. Ollongren (47) is nu nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en daarmee topambtenaar van premier Mark Rutte. Pieter Litjens (46) verlaat de Tweede Kamer en wordt wethouder in Amsterdam voor de VVD.
Erfpacht
Telegraaf-verslaggever Ruben Koops licht de coalitieplannen toe. "Op woongebied gaan Amsterdammers de grootste verandering merken ten opzichte van het huidige bestuur, nu nog onder leiding van de PvdA. De erfpacht wordt aangepast, de dalende trend in het aantal sociale huurwoningen wordt deels gekeerd. En verder nemen we afscheid van heel veel belastingen: de hondenbelasting, de roerende zaakbelasting, reclamebelasting, precario, noem het allemaal maar op: je gaat het voelen in je portemonnee."
Zo wordt de onbetaalde tegenprestatie van uitkeringstrekkers afgeschaft en mag je al vanaf 120 procent van je sociale minimum gebruik maken van armoederegelingen, licht Koops toe. "Maar verder zie je veel van D66 en VVD terug. Om een voorbeeld te noemen: 2 miljoen euro voor de beveiliging van allerlei beveiligde instellingen. En dan moet je vooral denken aan de Joodse instellingen en scholen in de stad. De SP heeft ingezet op armoedebestrijding, zorg en sociale woningbouw, maar verder is het een redelijk rechts akkoord, als je het zo ziet."