Politiek19 nov '14 09:30Aangepast op 19 nov '14 11:29

Lokale verkiezingen met een landelijk tintje

Auteur: Eva Oude Elferink

Zestien gemeenten gaan vandaag naar de stembus. Als gevolg van een gemeentelijke herindeling kiezen mensen in onder andere 's Hertogenbosch en Alkmaar een nieuwe gemeenteraad. Landelijke partijen kijken benieuwd toe.

Foto ANP
Foto ANP

Zestien gemeenten worden er straks zes. Een lokale aangelegenheid, maar met een landelijk tintje. Met oog op de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar gingen partijleiders als D66'er Alexander Pechtold en PvdA'er Diederik Samsom de afgelopen weken op campagne om hun lokale fracties bij te staan. Niet verwonderdelijk, zegt Pechtold.

 

Na goede resultaten tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement, hoopt Pechtold ook hier een slag te kunnen slaan. "Het is toch een soort graadmeter", zegt hij. Maar, voegt de partijleider daar meteen aan toe, niet een 'die consequenties heeft voor Den Haag'. Al heeft het wel invloed op de partij zelf.

"Natuurlijk heeft het invloed op je wanneer verkiezingen keer op keer niet goed gaan. Net zoals het een enorme stimulans geeft als het wel goed gaat."

Neerwaartse spiraal
Eén van de partijen die hoopt uit de neerwaartse spiraal van verkiezingsnederlagen te komen, is de Partij van de Arbeid. In de landelijke peilingen zakt de partij steeds verder weg, maar Paul Verbruggen, PvdA-lijsttrekker in Alkmaar, blijft optimistisch.

 

Voor D66 zijn met name de Brabantse gemeenten interessant, zegt Pechtold. "In de Randstad deden we het goed, maar Brabant en Gelderland zijn provincies waar het steeds beter gaat. Met oog op aanstaande Provinciale Statenverkiezingen en daarmee de zetelverdeling in de Eerste Kamer zijn die provincies heel belangrijk, want ze tellen zwaar mee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen