Patiënt kan vrije artsenkeuze niet zomaar afdwingen
Patiënten die worden gedwarsboomd bij hun zoektocht naar een nieuwe huisarts, kunnen zich altijd nog wenden tot hun zorgverzekeraar. Maar meer dan een informatieplicht kan van een huisarts niet geëist worden, zolang er geen sprake is van een behandelrelatie. Dat zegt Andre den Exter, universitair docent gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Als een huisartsenpraktijk zegt vol te zitten, is het volgens Den Exter al bij voorbaat moeilijk om een vertrouwensband met de huisarts op te bouwen, ongeacht of de praktijk daadwerkelijk geen ruimte heeft voor nieuwe patiënten. Hoe frustrerend het voor de patiënt ook kan zijn als hij het gevoel heeft om de tuin geleid te worden. "Normale mensen horen niet te liegen. Dat is niet netjes en dat geldt ook voor een dokter. Er zijn gevallen bekend van afspraken tussen huisartsen onderling over specifieke patiënten, bijvoorbeeld als ze de zorg belemmeren.
Optreden
Twee derde van de patiënten die willen overstappen wordt daarin gedwarsboomd,
blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF. De Autoriteit Consument en
Markt is teleurgesteld en gaat optreden tegen huisartsen die patiënten
belemmeren bij het overstappen. Maar volgens Den Exter is het zo eenvoudig nog
niet om artsen op andere gedachten te brengen. "Je kunt als patiënt erg
weinig doen. Als de arts er geen zin in heeft, komt er geen vertrouwensrelatie.
En wat zoek je als patiënt bij zo'n arts als er nooit een vertrouwensrelatie
zou zijn?"
Bovendien hebben artsen hebben ook hun rechten, bijvoorbeeld wanneer de rij-afstand verder is dan 15 minuten. "Dan komt verantwoorde zorg in het gedrang; een arts mag maar 2.200 patiënten aannemen. Dit is de pre-contractuele fase, dus er zijn nog geen verwachtingen gewekt. En ook tuchtrechtelijk wordt het heel lastig, omdat er geen behandelrelatie is. We hebben het dan natuurlijk niet over accute zorg. Wel heeft de arts een informatie- of doorzetplicht, en bovendien kan de patiënt het aankaarten via de zorgverzekeraar."