Politiek17 sep '14 14:59

Burgemeesters: orde soms belangrijker dan wetten

Auteur: Thijs Baas

Jihadisme, 'outlaw motorgangs', voetbalhooligans en Antillianenproblematiek: het zijn allemaal terreinen waarbij Rijksbeleid nadrukkelijk op het bordje van de burgemeester wordt gelegd. Dat vergt vooral ondernemerschap van de gemeenten, zegt burgemeester John Berends van Apeldoorn. "Je moet soms ook eens handelen buiten de wetten en regelgeving."

Soms is een zekere vorm van ondernemerschap vanuit de gemeente dan best toegestaan, zegt Berends. Zijn Zwolse collega Henk Jan Meijer noemt in dat kader de parallel met de aanpak van voetbalhooligans, zeker als PEC Zwolle weer eens tegen aartsvijand Go Ahead Eagles dient aan te treden. "Dan worden ze wel eens opgepakt. En later bij de rechter verliezen we dat misschien, maar die avond was het in ieder geval rustig in de stad. Zo opportunistisch ben ik soms ook wel."

Tik op de vingers
De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is het 'hartgrondig' eens met zijn collega's. "Uiteraard krijg je wel eens een tik op de vingers van de rechter. Gisteren zou er een treffen zijn van supporters van Ajax en Paris St. Germain. Die hadden in de gaten gekregen dat heel Amsterdam blauw was van de politie, dus was het treffen in Haarlem georganiseerd. De politie vroeg of er een noodverordening was, dus ik zei: 'nee', maar zorg vooral dat ze niet over de gemeentegrens komen."

 

Verantwoording achteraf dus, bepleiten de burgemeesters. Alles in dienst van het handhaven van de rust. Of om het met Schneiders te zeggen: "Achteraf regelen we het wel. Ik denk echt niet dat een voetbalsupporter van Paris St. Germain ooit hier naar de rechter zal gaan om de noodverordening van de burgemeester te kunnen zien."

Gerelateerde artikelen