Politiek19 dec '13 14:16Aangepast op 19 dec '13 17:14

Onno Ruding: 'Procedure redding banken nog te ingewikkeld'

Auteur: Thijs Baas

De procedure om te beslissen over de redding van banken is ook in het akkoord over een Europees vangnet te ingewikkeld gemaakt. Dat zegt oud-minister van Financiën Onno Ruding tegen BNR. "De procedure is nog wel een zwak punt in de hele aanpak."

Vooral de rol van het land waar de betreffende bank gevestigd is moet kleiner worden, vindt Ruding. "Men wil dat die ook een rol gaan spelen. Maar die gaan natuurlijk dwarsliggen. Ik ben het er wel mee eens dat de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie bij het proces worden betrokken."

Europese top
De Europese top, van vandaag en morgen, lijkt nauwelijks meer te kunnen mislukken. Het akkoord over een Europees vangnet voor noodlijdende banken wordt breed gezien als een grote stap vooruit. De Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, vindt dat hiermee de laatste belangrijke pijler voor een Europese Bankenunie is neergezet. En de Duitse minister Schäuble zei dat dit een belangrijke bijdrage levert aan een evenwichtiger financieel stelsel.

Ruding denkt dat er veel bereikt is om de kans op omvallen voor grote en kleine banken te verkleinen. Bovendien is de kans verkleind dat het toch weer de belastingbetaler is die moet opdraaien voor de kosten. "Maar het akkoord is zodanig dat men tot 2025 nog niet voldoende geld heeft opgebouwd in die nieuwe stroppenpot om een buffer te hebben als er grote klappen vallen en het helemaal uit die stroppenpot te halen."

de oud-minister is beter te spreken over de uitkomsten van de top. "Ik ben heel positief over deze voortgang. Maar er zijn toch nog ontsnappingsclausules als de grote banken zouden omvallen. Dan kijk je eerst bij de beleggers van de bank zelf. Eerst moeten de nationale overheden ingrijpen en dan pas Europa. Dat is eigenlijk de Duitse aanpak; ze houden wel het principepunt vast dat men niet automatisch te snel bij andere landen aanklopt."

VEB
Jan Maarten Slagter van de Vereniging voor Effectenbezitters vindt niet dat er sprake is van een doorbraak. Beleggers kunnen nu ook al mebetalen, bleek volgens hem bij voorbeeld bij SNS Reaal, waar achtergestelde aandeelhouders werden onteigend. Toch verandert er volgens Slagter wel iéts. "Je hebt nu het Europese toezicht op de grote banken. Het fonds dat kan zorgen voor extra financiering is wel nieuw, maar dat is een betrekkelijk klein stapje. Als je ziet wat er echt moet gebeuren, dan is het maar een klein beetje. Ik ben een beetje boos dat er nu wordt gedaan alsof beleggers tot nu toe buiten schot zijn gebleven."

Effectiviteit
De complexiteit van het resolutiemechanisme kan de effectiviteit van het mechanisme parten spelen. Dat zegt Wim Mijs, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en voorzitter van het uitvoerend comité van de Europese Banken Federatie. "Het is een enorm stelsel van dijken wat we aan het opzetten zijn."

Gerelateerde artikelen