Politiek16 okt '14 13:16Aangepast op 16 okt '14 13:48

Zwarte Piet voor Raad van State

Auteur: Eva Oude Elferink

De strijd om Zwarte Piet heeft de Raad van State bereikt. Het hoogste rechtsorgaan moet oordelen of de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de vergunning voor de Sinterklaasintocht van 2013 wel had mogen verlenen.

Hoewel het formeel gaat om een lokaal geschil, zal de impact van de uitspraak vermoedelijk veel groter zijn, zegt verslaggever Martijn de Rijk. "Een beslissing in deze zaak kan, en dat is ook als argument door de Amsterdamse gemeente aangevoerd, landelijke gevolgen hebben."

Afgelopen augustus oordeelde de bestuursrechter in het voordeel van de tegenstanders van Zwarte Piet. Amsterdam had bij het verlenen van de vergunning een betere afweging moeten maken, aldus de rechtbank. De gemeente Amsterdam ging daarop in hoger beroep. De Rijk:

 

Tempo
Voor de deur van de rechtbank hebben zich hardliners van beide kanten verzameld, maar binnen gaat het er volgens De Rijk een stuk gemoedelijker aan toe. "De meningsverschillen lijken uiteindelijk vooral een kwestie van tempo te zijn", zegt hij.

"De voorstanders zeggen dat Zwarte Piet 'natuurlijk' mag veranderen, maar dat dit vanzelf gaat. Volgens hen is hij de laatste jaren al veranderd. De tegenstanders daarentegen gaat het simpelweg niet snel genoeg. Wat hen betreft valt er over dit soort discriminerende zaken helemaal niet te onderhandelen."

In november moet de uitspraak van de Raad van State volgen. Beide partijen hopen dat dit voor de 16de zal zijn, de dag van de Sinterklaasintocht in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen