Politiek23 apr '13 22:16

Minister mikt op lager collegegeld topstudie

Auteur: BNR Webredactie

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat met studenten, hogescholen en universiteiten overleggen om te voorkomen dat het collegegeld voor een excellente studie plotsklaps vijf keer zo hoog wordt.

Ze wil proberen af te spreken dat voor deze opleidingen gemikt wordt op twee keer het wettelijk collegegeld.

Bussemaker kwam daarmee dinsdag tegemoet aan zorgen in de Tweede Kamer over een nieuwe wet, die vastlegt dat voor topopleidingen vijf keer het wettelijk collegegeld (1835 euro) mag worden gevraagd. Ze wil de wet niet aanpassen, maar ziet tegelijkertijd ook "het gevaar dat de wet een richtsnoer wordt in plaats van een maximum''.

Meer ruimte
De minister wil hogescholen en universiteiten de ruimte geven om meer collegegeld te vragen voor topopleidingen, omdat deze soms ook veel duurder zijn. Op die manier kan volgens haar beter maatwerk worden geleverd.

Partijen als SP en ChristenUnie vonden de tegemoetkoming van Bussemaker onvoldoende. "Ik had dit wel wat vaster gewild’’, zei Carola Schouten (ChristenUnie). En Jasper van Dijk van de SP: "Dit is niet heel hard. De mogelijkheid blijft om vijf keer het collegegeld te rekenen.’’ Andere partijen zoals D66 gaven aan blij te zijn met het overleg over de tarieven.

Schakeljaren
Tijdens het debat ontstond verder een meerderheid voor een voorstel van D66 en de SP om de tarieven voor schakeljaren niet vrij te geven. Schakeljaren zijn voor studenten die overstappen van het hbo naar de universiteit, maar nog wat kennis missen.

De minister verzette zich niet tegen het voorstel om maximaal 1,5 keer het wettelijk collegegeld te vragen voor een schakeljaar van maximaal 60 studiepunten. De PvdA steunde het plan, omdat studenten die later in hun leven besluiten een master te gaan doen dan ook toegang hebben tot een betaalbaar schakeljaar. Ook het CDA toonde zich positief.

Volgens Bussemaker is het overigens wel van belang om hogescholen en universiteiten ervan te doordringen dat schakelprogramma’s kort moeten zijn. Ze ziet liever een schakeljaar van 30 dan van 60 studiepunten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen