Politiek10 mrt '14 13:23Aangepast op 10 mrt '14 14:24

Ondernemers de dupe van OZB-verhoging

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten vliegen uit de bocht met hun verhoging van de onroerendezaakbelasting voor ondernemers (OZB). Dat concludeert Detailhandel Nederland op basis van eigen onderzoek. De jaarlijkse OZB-lasten voor ondernemers stijgen veel sneller dan de inflatie en ook sneller dan de OZB voor particulieren.

Detailhandel Nederland bracht in kaart  hoe politieke partijen de afgelopen gemeenteraadsperiode hebben gestemd over het verhogen van de OZB. Zowel het CDA als de CU, D66, GL, PvdA, SGP, SP, VVD en de lokale partijen stemden vaker voor dan tegen een stijging. Zo stemde de VVD in 92 procent van de gevallen voor een belastingverzwaring, bij het CDA was dat 88 procent.

Sander van Golberdingen, directeur van Detailhandel Nederland, wijt dat aan het feit dat politieke partijen zich meer op individuele burgers richten dan op bedrijven. "Waarschijnlijk hebben lokale politici gewoonweg weinig affiniteit met ondernemers." Toch ligt de schuld volgens hem niet alleen bij de politiek. "Ik denk dat wij er ook harder aan moeten trekken om aan lokale politici duidelijk te maken dat het wel degelijk zinvol kan zijn om voorzichtig om te gaan met lastenverzwaringen."

Maandsalaris
Met name de kleine middenstanders in grote steden worden door de OZB-verhoging getroffen, zegt Van Golberdingen. "Een kleine zelfstandige met een pand van drie ton in een stad waar hij relatief goedkoop uit is, moet zo’n 350 euro per jaar betalen. Dat is nog wel te overzien. Maar in een stad als Nijmegen betaalt diezelfde kleine ondernemer zo’n 1000 tot 1100 euro. In Leiden dito. Dan kun je zeggen ‘wat is nu 1000 euro?’. Maar voor een winkelier is dat in deze tijd al snel een half maandsalaris."

Als het aan de directeur van Detailhandel Nederland ligt, gaat dan ook de gehele gemeentewet op de schop. "We begrijpen dat je als winkelier belasting moet betalen. Maar als we kijken naar het belastinginstrumentarium van de gemeenten, dan zijn het altijd belastingen die direct of indirect onze ondernemers raken. Neem bijvoorbeeld de OZB en de parkeerbelasting."

Onevenwichtig
Van Golberdingen pleit er dan ook voor dat de onroerendezaakbelasting wordt vervangen door een algemene belasting waar alle inwoners en ondernemers van de stad 'in gelijke mate' aan bijdragen. "Dat is een stuk evenwichtiger."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen