Politiek23 jan '14 11:32

Spies zet tanden in toezicht op financiën politieke partijen

Auteur: BNR Webredactie

Ze wil zichzelf geen waakhond noemen, maar bijten kan ze wel. Liesbeth Spies gaat toezicht houden op de financiën van politieke partijen. Als minister verdedigde ze een nieuwe wet daarover in de Tweede Kamer, nu leidt ze de commissie die gaat over boetes voor partijen die zich niet aan de regels houden.

Een partij die dat niet doet, riskeert daarmee een bestuurlijke boete, aldus Spies. "Een geldboete. Maar er is natuurlijk geen politieke partij die op die manier 'aan de schandpaal wil komen hangen'. Er zal hen dus alles aan gelegen zijn om zich keurig netjes aan de letters van de wet te houden."

Transparantie
Of zij denkt dat alle twijfels over dubieuze giften aan partijen tot het verleden zullen behoren met de wet? "Dat hopen we natuurlijk zeer. Het is op de eerste plaats van groot belang dat politieke partijen zelf laten zien dat ze transparant willen zijn en verantwoording afleggen over de financiën."

Ze vindt het heel goed dat de VVD zichtbaar maakt 'dat ook zij actief zijn om integriteit en transparantie zo goed mogelijk handen en voeten te geven'. "Het openbaar maken van giften boven 4500 euro moet iedere partij al doen, dus in dat opzicht houdt de VVD zich als het goed is gewoon keurig aan de wet."

Naam en woonplaats
Deed de VVD dat voorheen dan niet? "Geen enkele partij hoefde dat te doen, maar in de nieuwe wet -wet financiering politieke partijen - is opgenomen dat giften boven 4500 euro openbaar gemaakt moeten worden. Dat betekent dat de naam en woonplaats van de gulle gever een plek moeten krijgen in het jaarverslag van politieke partijen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen