Politiek24 okt '13 15:38Aangepast op 24 okt '13 18:09

Rutte: geen signaal dat ik word afgeluisterd

Auteur: BNR Webredactie

Hij durft zijn hand er niet voor in het vuur te steken, maar er er liggen in ieder geval geen harde bewijzen op tafel. Dat is samengevat het antwoord van Mark Rutte op de vraag of hij ook wordt afgeluisterd. "Ik weet niet zeker of ik word afgeluisterd, maar ik heb geen aanwijzingen'', aldus de premier.

Rutte zei dat vanmiddag in Brussel na onthullingen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel mogelijk door de Amerikanen wordt afgeluisterd. Hij benadrukte dat het 'buitengewoon ernstig' is als de Amerikanen inderdaad de telefoon van Merkel aftappen. "Dit veroordeel ik scherp als het waar is.''

Volstrekt onmogelijk
Rutte vindt het zelfs 'volstrekt onmogelijk en uitgesloten' als de sterke vermoedens dat Merkel is afgeluisterd , kloppen. De premier heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad met zijn Duitse collega over het mogelijke afluisteren.

De premier sluit niet uit dat de affaire wel ter sprake komt op de Europese top die vandaag in Brussel begint. Hij verwacht geen concrete acties richting de Amerikanen.

Feiten op tafel
Rutte benadrukte dat eerst alle feiten op tafel moeten liggen rond de mogelijke afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA. "Eerst de feiten, dan verstandige vervolgstappen zetten'', aldus Rutte. "Juist onder bondgenoten is het belangrijk om precies te weten wat er aan de hand is.''

Europa doet nu onderzoek naar de vermeende afluisterpraktijken van de NSA. Ook Nederland heeft hierover contact met de Amerikanen, aldus de premier. Er wordt niet specifiek onderzoek gedaan naar de vraag of de premier ook is afgetapt.

Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij een beveiligde telefoon heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen