Politiek2 jan '14 13:52Aangepast op 2 jan '14 16:49

'Van Zanen moet niet met beloftes gaan strooien'

Auteur: Pieter van den Akker

De nieuwe burgemeester van Utrecht is hierbij gewaarschuwd. De grootste fout die Jan van Zanen, die vanmiddag is geïnstalleerd, kan maken is om iedereen meteen van alles te beloven. Dat zegt Jan Mans, die zelf in acht gemeentes burgemeester was.

VVD'er Jan van Zanen (52) was al eerder wethouder in Utrecht en was tot vandaag burgemeester van Amstelveen. Hij kan er zeker van zijn dat veel Utrechters graag even kennismaken met de nieuwe eerste burger, zegt Jan Mans. Daarbij is het zaak om niet allerlei beloftes te doen, benadrukt Mans op BNR.

Valkuil
"Dat is de fout waar je intrapt als je begint als burgemeester. Dat doe je na één keer niet meer. Je ziet dat mensen zich naar jou richten. Er zijn mensen die denken 'ah, er komt een nieuwe. Daar kan ik eens even gebruik van maken'. Van belang is dat je goede mensen om je heen hebt die je daarvoor waarschuwen. Je moet zelf ook je antenne hebben in dat soort zaken, maar het is natuurlijk wel zaak om er voor te zorgen dat je niet te hard van stapel loopt. Je kunt gewoon niet alles waarmaken wat mensen van je vragen."

Onderdompelen
Van Zanen zelf sprak bij zijn installatie: "Utrecht is de stad van mijn dromen. Ik bied de stad mijn schouder aan in tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Vanaf morgen dompel ik mij onder, ik wil de stad weer leren kennen tot in de haarvaten.''

Hij ging verder in zijn intreerede: "Het is de stad waaraan mijn vrouw en ik diep zijn verknocht. Het gaat goed met Utrecht en het is de kunst om dat zo te houden.''

Hartstochtelijk liberaal
Van Zanen, die zichzelf 'een hartstochtelijk liberaal' noemt, wil op de kortst mogelijke termijn een oplossing zoeken voor de raamprostitutie in Utrecht. Afgelopen zomer trok de gemeente alle vergunningen van exploitanten in wegens verdenkingen van mensenhandel. "Dat had directe consequenties voor de nering van mensen die uit vrije wil in de prostitutie werken.'' Maar Van Zanen kondigde ook aan de strijd tegen mensenhandel 'met kracht voort te zullen zetten. Ik zal daarin niet verslappen noch verzaken', zei hij.

De nieuwe burgemeester pleitte ervoor 'elkaar een beetje ruimte te geven in deze dichtbevolkte stad'. Hij doelde onder andere op de opvang van vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. "Die mensen een dak boven hun hoofd en voedsel te geven is een teken van beschaving.'' En op het coffeeshopbeleid. Utrecht is voorstander van de komst van een wietclub, maar minister Ivo Opstelten van Veiligheid is daar fel op tegen.

Gerelateerde artikelen