Politiek26 sep '14 11:15

Urk boycot Kinderpostzegels

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Urk boycot dit jaar de actie van stichting Kinderpostzegels Nederland. De gemeenteraad schaarde zich achter een oproep van de plaatselijke partij Hart voor Urk, die stelt dat met de opbrengst indirect Hamas wordt gefinancierd.

De bekendmaking van de opbrengst van de Kinderpostzegelactie 2013
De bekendmaking van de opbrengst van de Kinderpostzegelactie 2013

Kinderpostzegels steunt de organisatie The Holy Land Trust, die volgens Hart voor Urk op zijn beurt "anti-Israëlische projecten betaalt''. Ook het Urker college staat achter de oproep.

Overigens doen de meeste Urker scholen al jaren niet meer mee, zei directeur Wilfred de Vries van de vereniging Rehoboth, waaronder 7 basisscholen vallen. "Maar dat heeft niets te maken met de oproep van de gemeenteraad en ook niet met Israël'', zegt hij. De scholen doen niet mee vanwege de administratieve rompslomp en omdat ze kiezen voor doelen "waarmee onze kinderen zich meer verbonden voelen'', zegt De Vries.

Volgens stichting Kinderpostzegels Nederland is het "absoluut niet waar'' dat er indirect geld gaat naar Hamas. The Holy Land Trust geeft onder meer trainingen in 'geweldloze communicatie'. Zo'n training is ooit ook gegeven aan Hamasleden "in de hoop dat zij bijdragen aan een geweldloze oplossing''. Overigens wordt deze training niet gesteund met de opbrengsten van kinderpostzegels. Die opbrengsten gaan volgens de stichting namelijk naar een muziekproject voor getraumatiseerde kinderen.

Gerelateerde artikelen