Politiek19 aug '14 06:36Aangepast op 19 aug '14 07:19

CDA wil afspraken over eerlijke voedselprijs

Auteur: ANP Nieuws

Boeren, tuinders en vissers moeten meer mogelijkheden en middelen krijgen om een 'eerlijke prijs' voor hun producten te regelen.

Dat vindt het CDA, dat wil dat er vaste afspraken in de hele voedselketen komen. Een onafhankelijk toezichthouder moet die gaan controleren.

CDA-Tweede Kamerlid gaat dat voorstellen in een initiatiefnota die hij dinsdag gaat indienen bij de Tweede Kamer. Hij maakt zich zorgen over het voortbestaan van de voedselketen in Nederland, onder meer omdat machtige supermarkten een zo laag mogelijke prijs afdwingen tot soms onder de kostprijs. Er is wel een gedragscode maar die is vrijblijvend en werkt volgens hem niet.

"Jonge mensen zien geen brood meer in het boerenbedrijf en stoppen. We hollen ons eigen voedselsysteem uit'', aldus Geurts. Hij vindt dat Nederland dit onderschat. Als dit systeem niet doorbroken wordt, raakt Nederland volgens hem afhankelijk van het buitenland met alle gevolgen voor de voedselveiligheid en voedselzekerheid. ,,Ook zullen de prijzen dan echt stijgen'', stelt hij.

Geurts wil afspraken over duurzaamheid, dierenwelzijn en de prijs daarvoor. Het is niet zijn bedoeling om de vrije markt eruit te halen. "Maar ik wil wel dat boeren en vissers een eerlijke boterham kunnen verdienen.'' Daarom is het in zijn ogen nodig dat de overheid meer ruimte geeft aan prijsafspraken en helder maakt wat daarin wel en niet toegestaan is. De CDA'er wil ook dat de betrokkenen hun krachten bundelen in brancheorganisaties, omdat de huidige productschappen verdwijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen