Politiek26 jun '13 13:37

D66: Houd nieuwe drone aan de grond

Auteur: Marjan van den Berg

Defensie beschikt over een nieuwe drone, die ook door de politie kan worden gebruikt. Maar volgens D66 moet eerst de wetgeving worden aangepast aan de nieuwe technologie.

Het onbemande vliegtuigje, de ScanEagle, kan vanaf 5 kilometer hoogte foto's of video's van de grond maken en deze meteen naar een grondstation sturen. De drone kan, afhankelijk van het weer, tussen de 16 en 24 uur in de lucht blijven en heeft een bereik van tussen de 70 en 100 kilometer. Defensie heeft 12 exemplaren aangeschaft.

De drone kan in uitzonderlijke situaties ook ter beschikking worden gesteld aan politie, justitie of burgemeesters. Een woordvoerder van de landmacht bevestigt berichtgeving hierover in het AD.

Defensie beschikte al langer over ScanEagles, maar die verzonden de data op analoge wijze. Het nieuwe type doet dat digitaal.

Wetgeving
Gerard Schouw, Kamerlid voor D66, had gevraagd om speciale wetten om te regelen wanneer en hoe drones mogen worden ingezet, maar hiervan is niets terecht gekomen. Volgens Schouw loopt de wetgever achter de technologische feiten aan. "Iedereen in Den Haag is het erover eens dat er een wet moet komen die het gebruik van drones goed regelt (...). Mijn voorstel aan de minister is: gebruik die dingen nog niet voor binnenlandse doeleinden en ga heel snel aan het werk om wetgeving te maken."

Hoe ziet hij dat voor zich? Schouw: "De wetgever kan natuurlijk prima regelen voor welke doeleinden die drones worden ingezet. Die doeleinden zijn nu onduidelijk."

Zo kan een drone voor van alles worden gebruikt, zegt Schouw. Als voorbeelden noemt hij het opsporen van hennepkwekerijen, het uitdelen van verkeersboetes of het in de gaten houden van grote groepen mensen.

Toestemming van wie?
Ook wie toestemming geeft voor het gebruik van drones, is nu soms onduidelijk, afhankelijk van de vraag waarvoor het toestel wordt ingezet. "Als het gaat om hennepkwekerijen, wat iedereen een heel goed voorbeeld vindt, dan komt de rechter-commissaris eraan te pas om daar toestemming voor te geven. Als het gaat om bijvoorbeeld verkeerscontroles, dan geeft niemand daar toestemming voor. Dat kan natuurlijk niet, want dan worden - als je niet uitkijkt - dadelijk tientallen van die drones afgeschoten boven Nederland om de Nederlandse bevolking in de gaten te houden", zegt Schouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen