Politiek16 dec '13 11:02Aangepast op 16 dec '13 11:35

'Nog geen pensioenakkoord verwacht'

Auteur: ANP Nieuws

De top van het kabinet praat maandag opnieuw met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het verlagen van de pensioenopbouw.

ANP
ANP

Hoewel de partijen elkaar inhoudelijk dicht zijn genaderd, wordt er waarschijnlijk nog geen akkoord gesloten. De ChristenUnie zou nog overleg willen met haar Senaatsfractie, zeggen ingewijden. Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Ook de VVD zou de kat nog even uit de boom willen kijken. Dinsdag moet de Senaat het woonakkoord goedkeuren dat het kabinet eerder met dezelfde drie oppositiefracties sloot. Omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn zich zeer kritisch opstelt, is het niet zeker dat dit wetsvoorstel het haalt. Het kabinet zou dan in grote problemen komen.

Premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher praten maandag voorafgaande aan het overleg met de fractieleiders van D66, ChristenUnie en SGP eerst met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

Het kabinet wil de pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. Het kreeg dit wetsvoorstel, dat de schatkist een kleine 3 miljard moet opleveren, echter niet door de Eerste Kamer. De oppositiepartijen willen het alleen steunen als de pensioenopbouw hoger uitkomt dan 1,75 procent. Gemikt wordt nu op 1,875 procent, zeggen bronnen. De hogere opbouw kost een paar honderd miljoen, waardoor er alternatieve bezuinigingen nodig zijn.

Gerelateerde artikelen