Politiek16 dec '13 10:17Aangepast op 16 dec '13 14:26

'PvdA-senator Duivesteijn brengt kabinet in gevaar'

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-senator Adri Duivesteijn brengt het kabinet in gevaar als hij blijft weigeren om in te stemmen met de verhuurdersheffing. Dat zegt D66-senator Roger van Boxtel op BNR.

Adri Duivesteijn
Adri Duivesteijn

De Eerste Kamer debatteert morgen over die verhuurdersheffing. Duivesteijn heeft daar grote bezwaren tegen. Van Boxtel roept Adri Duivesteijn op zich bij dat debat niet als een brokkenpiloot te gedragen, omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn.

Veel forse besluiten
Hij zegt in gesprek met BNR's Paul van Liempt: "Laten we maar eens kijken hoe het debat verloopt morgen. Ik ga er toch van uit dat hij niet het risico wil nemen om het kabinet te laten struikelen op alleen de volkshuisvesting. Want we hebben op het ogenblik echt op allerlei andere onderwerpen forse besluiten te nemen."

Met 'die andere onderwerpen' doelt Van Boxtel ook op het pensioenakkoord, waarover vandaag verder wordt onderhandeld. En diezelfde onderhandelingen duren al weken, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. De oppositiepartijen beginnen nu wel geïrriteerd te raken dat zij proberen verschillende akkoorden aan een meerderheid te helpen, maar de PvdA misschien dwars gaat liggen bij een belangrijk onderdeel van het woonakkoord.

"Die zaken zijn vanaf nu dus aan elkaar gekoppeld", zegt Verbeek. Er wordt gezegd: zolang de verhuurdersheffing niet door de senaat is en de PvdA daar niet mee instemt, komt er ook geen pensioenakkoord, zo zegt D66-leider Alexander Pechtold. "Ik denk dat het goed is om op beide dossiers voor de kerst helderheid te hebben. Maar dat moet wel op een verantwoorde wijze gebeuren. Ik wil ook zeker weten dat het allebei dan ook op steun kan rekenen."

Het is afwachten of Duivesteijn door de knieën gaat of dat hij blijft vasthouden aan zijn standpunt. Duivesteijn vindt dat er te veel geld wordt onttrokken aan de woningmarkt wanneer de woningcorporaties 1,7 miljard euro moeten betalen. "Een woningmarkt die juist op gang kan worden gebracht door de corporaties, ook door bijvoorbeeld meer nieuwbouw te laten plegen. Dat zijn zijn grootste zorgen", zegt Verbeek.

"Minister Blok is hem een paar maanden geleden iets meer tegemoet gekomen, maar de vraag of dat genoeg is wordt eigenlijk pas vanavond duidelijk als de fractie van de PvdA en dus ook Duivesteijn daarover een standpunt bepaalt. Tot die tijd moeten we dat dus afwachten en dus ook het debat van morgen hoe dat loopt."

Waarschuwingen
Duivesteijn wordt vanuit meerdere kanten gewaarschuwd het spel niet te hard te spelen, zelfs vanuit de PvdA. En daar moet je bij Duivesteijn voorzichtig mee zijn, zegt Verbeek. "Want daar wordt hij altijd een beetje norsig van."

De partij kan wel nogmaals duidelijk maken hoe belangrijk het pakket maatregelen inclusief verhuurdersheffing is voor de woningmarkt, zegt Verbeek. "Dat is de afgelopen weken vaker gebeurd vanuit de top van de PvdA en het kabinet."

En dat werd vanochtend ook door PvdA-Kamerlid Jacques Monasch nog eens benadrukt. "Wij hebben hier als woonakkoordpartijen, dus niet alleen de coalitie maar in de breedte, een goed akkoord afgesloten om eindelijk die woningmarkt te veranderen. Die is al tientallen jaren al op slot komen te staan door allerlei zaken, de hypotheekrenteaftrek maar ook lange wachtlijsten en tegelijkertijd hoge huren. Dat hebben we ook niet weten op te lossen. En dit kabinet probeert dat in beweging te krijgen. Ik denk dat het in iedereen in de Eerste Kamer dat heel goed begrijpt."

Gerelateerde artikelen