Politiek17 apr '14 12:43Aangepast op 17 apr '14 13:50

'Verzekeraar moet zich instellen op arbeidsmarkt vol zzp'ers'

Auteur: Eva Oude Elferink

Verzekeraars moeten zich gaan instellen op een arbeidsmarkt vol zzp'ers. Dat zegt Casper de Vries, voorzitter van de Commissie van Verzekeraars. Die onderzoekt in opdracht van het kabinet de maatschappelijk rol van de verzekeringssector. "De huidige samenleving eist flexibiliteit."

De maatschappij is aan het veranderen, zegt De Vries tegen BNR's Paul van Liempt. "We hebben nu bijna een miljoen zzp'ers, die zijn op onderdelen vaak onderverzekerd."

En dat aantal neemt alleen maar toe, stelt de econoom. "Daarbij is er sprake van een soort tweedeling met enerzijds de onderkant van het loongebouw en anderzijds de bovenkant van het loongebouw. Dat zijn twee heel verschillende typen zzp'ers, maar beide zijn belangrijke en grote groepen geworden."

Ook de groep mensen die na hun 67e blijft werken, neemt toe, zegt De Vries. "Dat zijn allemaal zaken waar wij als commissie naar zullen moeten kijken. Evenals het feit dat mensen tegenwoordig korter een bepaalde baan hebben. In dat geval moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om pensioenen mee te nemen."

Rigoureus
Dat wil nog niet zeggen dat De Vries, als hoogleraar monetaire economie verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, een voorstander is van rigoureuze hervormingen van het verzekeringsstelsel. In tegendeel:

"Met sociale zaken als zorg, pensioenen en verzekeren moet je heel erg oppassen met drastische veranderingen. We hebben de afgelopen twee jaar gezien dat als je daar een heleboel zaken overhoop haalt, dat dat ten koste gaat van de economie."

De focus moet volgens de voorzitter juist liggen op de 'goede elementen' binnen het huidige stelsel. "En hoe vandaar uit een antwoord kan worden gevonden op de flexibiliteit die de samenleving van ons eist."

Motie
De onafhankelijke Commissie van Verzekeraars werd vorige maand ingesteld na een motie van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Eind dit jaar volgt een rapport waarin aanbevelingen worden gedaan over de manier waarop verzekeraars moeten inspelen op veranderingen binnen de maatschappij.

Gerelateerde artikelen