Politiek13 aug '14 11:00Aangepast op 13 aug '14 11:45

'Nederland moet nieuwe kerncentrales bouwen'

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland zou nieuwe moderne kerncentrales moeten bouwen. Daarvoor pleit Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell en voorzitter van de werkgroep New Energy Architecture van het World Economic Forum in Davos, op BNR. "Het is misschien verrassend voor iemand die van Shell komt, maar ik zou dat logisch vinden."

Van der Veer doelt specifiek op de bouw van kerncentrales van de nieuwe generatie. "We bouwen heel weinig nieuwe kerncentrales in Europa. Dat is één feit. Het tweede is dat kolen op dit moment veel goedkoper zijn dan aardgasgestookte centrales. Aardgasgestookte centrales worden stilgelegd of niet bijgebouwd, terwijl alles wat kolen kan verbranden juist gebruikt wordt. Maar dat heeft dus weer dat CO2-nadeel."

Groot voordeel
Van der Veer 'kijkt als Europeaan vooruit naar 2050' en zou graag zien dat we tegen die tijd gebruikmaken van centrales die als 'groot voordeel hebben dat ze geen CO2 produceren'. "We weten niet precies hoe het hele debat over de klimaatverandering gaat aflopen. Dus je wil eigenlijk één paard hebben dat misschien een heel belangrijk paard kan worden. We willen niet de knowhow over kerncentrales verliezen. Dus van tijd tot tijd moet je zo'n elektriciteitscentrale bouwen. En dan moet je ook zorgen dat je alsmaar de ervaring bijhoudt om dat superveilig en gecontroleerd te doen."

Hij vervolgt: "Je zal de research erop moeten richten dat je zo min mogelijk afvalstoffen hebt."

 

Onderhandelingen met de Russen
Als topman van Shell heeft Van der Veer verschillende malen met de Russische president Poetin gesproken, bijvoorbeeld over het Sakhalin project. Poetin was destijds (halverwege de jaren '00) woedend dat de ontwikkeling van Sakhalin langer zou duren en noemde Shell vervolgens onbetrouwbaar.

Toen hij in Nederland was, wist Van der Veer hem in een persoonlijk gesprek te kalmeren. "Iedereen denkt dat we daar enorme ruzie hebben gemaakt. We hebben nooit inhoudelijk over dat gesprek gerapporteerd, maar dat was niet zo. Ik heb op een aantal van de argumenten die hij noemde, gezegd hoe ik er tegenaan keek. Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar we zijn tot een oplossing gekomen."

'Met Poetin is goed te onderhandelen'
Of er goed te onderhandelen viel met Poetin? "Jazeker. Er is een compromis uitgekomen, wat overigens met de president zelf is afgekaart. Daar hebben de Russen zich altijd uitstekend aan gehouden. Ik heb ook altijd gezegd: de oplossing die uiteindelijk is gekozen is een acceptabele oplossing voor Rusland, Gazprom, de klanten van het project en Shell.”

Volgens Van der Veer volgt de Russische president een duidelijke lijn:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen