Politiek30 okt '14 18:44

Vogelaar: We zijn tekort geschoten

Auteur: Eva Oude Elferink

De prioriteiten van Ministers voor Wonen lagen lange tijd verkeerd, daardoor ging het mis met de woningcorporaties. Dat staat in het rapport van de enquêtecommissie Woningcorporaties. "We zijn tekort geschoten", erkent oud-minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar.

Voorzitter Roland van Vliet hekelde in zijn toelichting het feit dat signalen over misstanden in de sector niet werden opgepikt. "Ondanks een hoos aan adviezen en rapporten en duidelijke indicaties dat corporaties zich niet aan de regels hielden, veranderde er niets tijdens de ambtsperiode van toenmalig minister Dekker", zo sprak Van Vliet eerder vandaag.

 

Vogelaar verdedigt zich door te stellen dat 'je als minister niet in je eentje politieke prioriteiten stelt'. Daarbij, zegt ze:

 

SS Rotterdam
Volgens de oud-minister was ze wel degelijk begonnen met het 'aanpakken van de sector', maar heeft ze dat niet kunnen afmaken omdat ze na twee jaar alweer moest aftreden. "Mijn opvolger, minister Eberhard van der Laan, heeft de voorbereidingen die ik had getroffen heel duidelijk opgepakt. Want toen stapelde de incidenten zich in rap tempo op."

De beslissing rond het stoomschip SS Rotterdam, waarmee Woonbron tijdens haar ambtsperiode 230 miljoen euro verlies maakte, werd bovendien voor haar tijd genomen, zegt Vogelaar. En nee, daarmee wil ze niet zeggen dat haar geen blaam treft.

"Natuurlijk heb ik hier een rol in gespeeld. Ik ben het helemaal eens met de Commissie als zij constateren dat vanuit het ministerie en dus ook in de periode dat ik verantwoordelijk minister was, het Volkshuisvestelijk toezicht tekort is geschoten. En daar is de problematiek met het stoomschip Woonbron een van de effecten van. Daar neem ik mijn volle verantwoordelijkheid voor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen