Politiek3 dec '13 12:44

NS moet mogelijk meer bloeden voor Fyra-echec

Auteur: BNR Webredactie

De NS moet mogelijk nog eens 119 miljoen euro ophoesten in de kosten van het Fyra-debacle. Het kabinet gaat met de NS in overleg om te bekijken of de Spoorwegen dat bedrag kunnen bezuinigen met nog meer efficiencymaatregelen.

Minister Jeroen Dijsselboem van Financiën heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het was zijn bedoeling om de tegenvaller van 119 miljoen te verhalen op het Infrastructuurfonds, omdat hij het onverantwoord vond om de hele rekening van het Fyra-debacle bij de NS te leggen. Die hebben namelijk sowieso al een tegenvaller van 340 miljoen euro.

Maar de Kamer legde zich daar niet bij neer en wilde meer onderbouwing van Dijsselbloems besluit. Die stelt nu dat de 119 miljoen verhalen op de NS "niet onmogelijk'' is, maar "wel een behoorlijke opgave'' voor het bedrijf. Toch gaat hij er samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) met de NS over praten.

Het bedrag van 119 miljoen euro is het dividend dat de Staat misloopt omdat de NS als gevolg van de Fyra-flop moet interen op het eigen vermogen. Die tegenvaller kun je volgens Dijsselbloem op twee manieren oplossen: nog meer halen uit het eigen vermogen of meer efficiencymaatregelen invoeren. Bovenop de 340 miljoen nog eens 119 miljoen interen op het vermogen gaat ten koste van noodzakelijke investeringen, wat niet leidt tot een verbetering van de winst in de toekomst.

Gerelateerde artikelen