Politiek19 apr '13 06:09Aangepast op 19 apr '13 07:11

Stemmen verkiezingen Venezuela worden herteld

Auteur: BNR Webredactie

De nationale verkiezingscommissie (CNE) van Venezuela gaat ook de overige 46 procent van de elektronische stemmen die zondag zijn uitgebracht tijdens de presidentsverkiezingen hertellen.

Dat heeft Tibisay Lucena, president van de CNE, donderdag in een televisietoespraak gezegd. "We doen dit om een klimaat van harmonie te bewaren en om sectoren die de democratie willen verwonden te isoleren", zei Lucena.

Volgens de officiële uitslag behaalde de linkse Nicolás Maduro zondag bij de presidentsverkiezingen 50,75 procent van de stemmen. Hij bleef oppositiekandidaat Henrique Capriles nipt voor. Capriles heeft een hertelling van alle stemmen geëist. Onlusten tussen voor- en tegenstanders van Maduro kostten zeker zeven mensen het leven.

Capriles zei in een reactie dat hij de beslissing van de CNE aanvaardde en dat zijn team in het gelijk zal worden gesteld. "We kunnen het land de waarheid tonen, we zijn waar we willen", aldus Capriles.

Enige uitweg
Correspondent Arjan Meesterburrie antwoordt op de vraag waarom de hertelling er verrassend genoeg toch komt: "Ze zeggen dat dat gebeurt om toch een goede harmonie te bewaren in het land. Die harmonie was de laatste dagen ver te zoeken. Dit was eigenlijke de enige uitweg uit de patstelling die was ontstaan. De oppositie had gezegd nooit Maduro te accepteren zolang niet alle stemmen herteld zouden zijn."

Ook de druk van buitenaf is flink toegenomen, vertelt Meesterburrie. "De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei gisteren Maduro niet accepteren zolang de stemmen niet zijn herteld. En het is eigenlijk ook een heel verstandige beslissing van de Kiesraad, want anders zou altijd de schaduw van fraude over het presidentschap van Maduro blijven hangen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen