Politiek17 apr '13 02:48Aangepast op 17 apr '13 06:25

Maduro zet zich schrap voor betogingen 'fascisten-oppositie'

Auteur: Thijs Baas

Nicolás Maduro heeft naar eigen zeggen op het nippertje een staatsgreep van fascisten voorkomen 'waar de oppositie aan werkte'.

De nieuwe leider van Venezuela kondigde aan dat hij daarom met harde hand zal ingrijpen als de oppositie woensdag de straat op gaat om te demonstreren.

Sinds de presidentsverkiezingen van zondag vielen bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van Maduro circa zeven doden en ruim zestig gewonden, 135 mensen zijn gearresteerd. Volgens de officiële uitslagen won Maduro met 50,75 procent van de stemmen en verloor oppositieleider Henrique Capriles met bijna 49 procent.

De situatie in Venezuela is heel erg grimmig, vertelt correspondent Arjan Meesterburrie. "Nicolas Maduro, die nipt verkozen is tot president, beschuldigt oppositieleider Capriles van het oproepen tot geweld en van het uit de hand lopen van die demonstraties. Hij zegt dat Capriles en de zijnen een staatsgreep aan het voorbereiden zijn met hulp van de Verenigde Staten. Maduro gebruikt echt heel dreigende taal tegen de oppositie."

Potten- en pannenprotest
Capriles heeft een demonstratie van zijn aanhangers die woensdag zou plaatsvinden afgeblazen. Arjan Meesterburrie: "Capriles is bang voor geweld. Hij zegt dat de regering geweld uitlokt. In plaats daarvan is er een 'cacelorazo' geweest, een potten- en pannenprotest. Dat is gebruikelijk in Latijns-Amerika. Dat gaat elke avond rond 20 uur gebeuren totdat alle stemmen zijn herteld."

Fraude
De situatie begint daarmee dictatoriale trekjes te krijgen, beaamt Meesterburrie. Capriles, die onder meer familiewortels op Curaçao heeft, stelt dat er fraude is gepleegd. Hij wil dat alle stemmen worden herteld omdat er 300.0000 onregelmatigheden tijdens de stembusgang zijn geregistreerd.

Hij wil betogen voor hertelling en tegen het regime dat Maduro's voorganger, de linkse populist Hugo Chávez (1954-2013), sinds eind jaren '90 heeft gevestigd. Chávez heeft de economie grotendeels genationaliseerd en de olierijkdom voor allerlei projecten benut die populair maar weinig rendabel blijken.

Maduro heeft herhaald vrijdag als president te worden beëdigd. Hij zei 'de revolutie (van Chávez) te radicaliseren als het geweld aanhoudt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen