Politiek6 nov '13 07:50

Russen niet aanwezig bij interland bij het Tribunaal

Auteur: Pieter van den Akker

Het Internationaal Zeerechttribunaal start vandaag in Hamburg met de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Het is een zaak tussen Nederland en Rusland, maar de Russen zijn niet bij de hoorzitting aanwezig.

Nederland is naar het tribunaal gestapt om de door de Russen opgepakte bemanningsleden vrij te krijgen. Diezelfde Russen zijn lid weliswaar lid van het Internationaal Zeerechttribunaal dat ze ook hebben geratificeerd, maar daarbij hebben de Russen niet voor niets een bepaalde clausule laten opnemen, zegt correspondent Olaf Koens. "Daarin staat duidelijk dat ze niet luisteren naar uitspraken van dat Hof als het zaken betreft over de soevereiniteit van Rusland."

De Russen beschouwen de bestorming van het boorplatform als een aantasting van de onafhankelijkheid en de grenzen van hun land. "Daarom komen ze niet", zegt Koens. "Ze zeggen 'we hebben hier niks mee te maken' en 'dit zijn duidelijke zaken waarin we niet naar het Hof zullen luisteren'."

Oordeel al klaar
Dat betekent dan ook dat de Russen zich niet aan de uitspraak zullen houden, wat die ook moge worden. "Dat is duidelijk naar voren gebracht door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Er komt ook geen advocaat namens Rusland. Nederland zegt dat we eerst maar eens moeten afwachten hoe het Tribunaal daar zelf over denkt, maar de Russen hebben hun oordeel al klaar."

Ondertussen is de grote vraag wat er gaat gebeuren met de Arctic Sunrise en de 30 bemanningsleden die nog altijd vastzitten. Volgens Koens gaan er in Rusland steeds meer stemmen op om hen vrij te laten. "Ze zijn lang genoeg bang gemaakt en dat was vooral de bedoeling wat de Russen betreft."

Gerelateerde artikelen