Politiek5 jul '13 09:30Aangepast op 5 jul '13 16:57

Criminele infiltrant mogelijk weer ingezet

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte noemt de inzet van criminele infiltranten noodzakelijk. "Het is geen ideaal instrument, maar nodig om toegang te krijgen tot de vaak zeer gesloten criminele netwerken", zegt hij tegen BNR.

ANP
ANP

Criminele burgerinfiltranten worden in de toekomst weer ingezet bij politieonderzoeken, zei minister Ivo Opstelten vanmiddag.

Het gebruik ervan is sinds de IRT affaire omstreden en zelfs verboden. Maar volgens Rutte kunnen de infiltranten weer worden ingezet, omdat het Openbaar Ministerie en andere onderdelen van de justitieketen, 'verregaand geprofessionaliseerd zijn'. Wel moeten er volgens hem strike voorwaarden zijn verbonden aan de inzet van infiltranten.

Minister Ivo Opstelten van Justitie zei vandaag ook dat criminele burgerinfiltranten weer ingezet kunnen worden.

Bewijslast
In de regeringscoalitie van VVD en PvdA is begin dit jaar al gepleit voor het opnieuw inzetten van kroongetuigen die zich melden als criminele burgerinfiltranten.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei toen dat het gebruik van criminele burgerinfiltranten nuttig kan zijn voor het vergaren van extra bewijslast. Wel moeten volgens hem 'de lessen van de IRT-affaire goed in het achterhoofd worden gehouden’.

Sinds deze affaire uit begin jaren 90 is het gebruik van criminele burgerinfiltranten verboden. Infiltranten voerden toen onder de ogen van politie drugs door. De zaak leidde tot het aftreden van twee ministers en een parlementaire enquête.

Terug bij af
Advocaat Sjoerd van Henegouwen vindt het een slecht idee om burgerinfiltranten in te gaan zetten. "Het is terug bij af. Het inzetten van infiltranten heeft nog nooit iets opgelost", zegt de advocaat die vroeger veel verdachten verdedigde die door infiltranten tegen de lamp zijn gelopen."

Van Henegouwen: "Wat er gebeurt bij infiltratie is dat de politie een beetje boef wordt, en de boef een beetje politie. Maar ze houden beiden gewoon hun eigen agenda." Criminelen zullen, zo zegt hij, tijdens hun infiltratie ook doorgaan met criminele activiteiten. "Hij probeert binnen een criminele organisatie een betere positie te krijgen, of als infiltrant zorgen dat andere, concurrerende bendes, tegen de lamp lopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen