Politiek13 mei '14 17:49

Als het werk creëert, heeft het prioriteit

Auteur: Thijs Baas

De nationale investeringsinstelling die het kabinet nog vóór de zomer in de steigers wil zetten, moet ervoor zorgen dat pensioenfondsen en verzekeraars meer geld gaan beleggen in de Nederlandse economie, zegt premier Mark Rutte tegen BNR. "Herstel van werkgelegenheid is de absolute nummer één-prioriteit en dit is één van de instrumenten om dat te bereiken."

"U krijgt de voorstellen te zien zodra ze naar de Kamer gaan, er wordt hard aan gewerkt. Het is een ingewikkelde kwestie, maar we hebben er vanmorgen toevallig lang over vergaderd. Daarna zagen we de aansporing van Diederik Samsom, dus die twee kwamen fantastisch samen. Maar ik ga geen voorstellen die nog niet af zijn niet met u delen, dat zou irritatie in de Kamer geven."

Als het aan Samsom ligt moeten de drie verantwoordelijke ministers - Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem van de PvdA en Henk Kamp van de VVD - zorgen dat geld van pensioenfondsen en andere vermogens los komt voor investeringen, zei hij vanochtend tegen BNR. "Er zijn 700.000 mensen werkloos en die moeten aan een baan komen. Ik zie daar veel te weinig van. Het kabinet moet haast maken met de investeringsinstellingen."

Rutte ziet het niet als een doel op zich om snel tot een dergelijke investeringsinstelling te komen. Toch wil Rutte het tempo erin houden met voorstellen die bijdragen aan herstel van werkgelegenheid. Niet zo gek dus dat Diederik Samsom zich zo langzaam aan begint af te vragen waar de instelling blijft. Geen zorgen, benadrukt Rutte. "Ook via uw microfoon. Mocht hij dit beluisteren, kan ik hem geruststellen: we werken er hard aan en hij zal merken dat die voorstellen er snel komen."

Gerelateerde artikelen