Politiek18 nov '13 18:36

'Nog steeds vertrouwen in de VS'

Auteur: Eva Oude Elferink

Duitsland heeft nog steeds voldoende vertrouwen in de Verenigde Staten om te blijven samenwerken. Dat zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich tijdens een debat in de Bondsdag.

Wel veroordeelde de minister het afluisteren van de telefoon van bondskanselier Angela Merkel.

Flinke deuk
De relatie tussen Duitsland en de Verenigde staten heeft de afgelopen weken een flink deuk opgelopen. Na eerdere onthullingen over afluisterpraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, werd onlangs bekend dat ook Duitse bedrijven nauw samenwerken met de NSA en CIA.

Met toestemming van de Duitse autoriteiten hebben deze bedrijven gevoelige informatie voor de VS binnengehaald in Duitsland.

Onwetendheid
De reeks aan onthullingen door de Duitse media en voormalig CIA-medewerker Edward Snowden toont volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille aan dat er onder Duitse parlementariërs, maar ook op ministeries, nog altijd veel onbekend is over hoe veiligheidszaken binnen Duitsland zijn geregeld.

"Je merkte het ook vanmiddag tijdens het debat. Daar zitten deels parlementariërs die al wat ouder zijn, van boven de vijftig, zestig jaar. We hebben het Angela Merkel eerder horen zeggen, 'Internet is neuland voor ons allemaal'. Men heeft gewoon niet zo goed in de gaten wat er technologisch gezien allemaal mogelijk is en wat dat voor gevolgen heeft voor de digitale veiligheid."

Dat is ook de reden waarom er tot nu toe zo weinig controle was, zegt Marseille. "Dat zelfs de geheime dienst van Duitsland tot deze zomer niet het mobieltje van de bondskanselier heeft kunnen beschermen, is daar een heel duidelijk voorbeeld van."

Bondgenoten
Marseille verwacht niet dat de onthullingen blijvende schade hebben aangericht tussen de twee bondgenoten. "Ze hebben ook niet zoveel keuze. Duitsland en de Verenigde Staten werken op allerlei mogelijke manieren met elkaar samen, ze verlenen elkaar opdrachten, onderhandelen over de vrijhandelszone."

Toch is er wel degelijk kritiek. Tijdens het debat in de Bonsdag kwam ook Merkel aan het woord. Zij gaf aan dat afspraken over handelsverdragen 'niet veel makkelijker' gaan worden. Marseille: "Daaraan voel je wel dat er concrete consequenties zullen aankomen."

Maar, zegt Marseille, "Amerika en Duitsland zijn zulke grote bondgenoten dat toch eigenlijk alles erop is gericht om te zeggen ‘ok we willen weten wat er precies is gebeurd, maar daarna zetten we er een dikke streep onder en gaan we samen weer verder'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen