
Niet dat dat helemaal niet gebeurt, haast Van de Donk zich te zeggen. "Onder meer de Regionale Informatie- en Expertisecentra, de RIEC's, waarin Belastingdienst, politie en Justisie steeds slimmer samenwerken. Met name de vastgoedsector verdient wat Van den Donk betreft aandacht als het gaat om de vraag of de middelen in die sector wel eerlijk verkregen zijn."
In andere landen zijn er bijvoorbeeld wetten die bepalen dat een vermogen vervalt als je niet kunt aantonen hoe je aan vermogen gekomen bent."En in Nederland zijn we wel eens naïef geweest. Ik heb wel eens gezegd: een ongeorganiseerde overheid tegenover een georganiseerde criminaliteit. Ik ben heel blij dat minister Opstelten enorm veel met ons samen investeert om die naïviteit voorbij te komen."
Slimmer organiseren
Legalisering van de wietteelt, zoals de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, bepleit, is in ieder geval niet dé oplossing om de criminaliteit in Brabant aan te pakken, zegt Van de Donk. "Dat is veel groter en anders van aard, dat zit echt even wat ingewikkelder in elkaar." De vraag is of het uiteindelijk draait om meer agenten en meer geld. "Volgens mij zit het hem onder meer in slimmer organiseren. Een groep onder leiding van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus richt zich op voor de hand liggende en technische mogelijkheden om slimmer te opereren."
Geavanceerde technologie biedt mogelijkheden, maar uiteindelijk gaat het vooral om houding, zegt Van de Donk. "Daar is wetgeving voor nodig, maar ook een bepaalde mentaliteit bij politie, justitie, Belastingdienst, gemeentelijke sociale diensten, maar ook ambtenaren op de milieuafdeling van mijn eigen apparaat. We moeten zorgen dat we het probleem samen goed aanpakken en dat begint met het onderkennen van de verantwoordelijkheid dat ook jij daarover gaat."
Geheim van Brabant
Intussen kan Noord-Brabant zich nóg meer gaan richten op wat Van de Donk omschrijft als het geheim van Brabant: "Een aanpak die niet toestaat dat de Brabantse economie wegzakt. We moeten bij elkaar zitten en actie ondernemen. De welvaart komt niet uit de arme zandgronden, maar uit verbeelding en hard werken. We hebben nooit geloofd in de Zuidas-strategie dat je alleen maar groot kunt worden met financiële dienstverlening."
Brabant blinkt uit in het maken van nieuwe dingen en nieuwe verbindingen, zegt Van de Donk. "We mogen best eens laten zien hoe we dat hier doen. We hebben een boodschap voor Nederland: als je het zo organiseert, kun je successen creëren. De economische groei komt uit export. Je moet dingen maken waar je trots op bent en waar je echt vernieuwing in aanbrengt."