Politiek3 feb '13 08:38Aangepast op 3 feb '13 16:26

Extreemrechts roept op tot geweld

Auteur: Fleur de Bruijn

PVV-leider Geert Wilders neemt afstand van oproepen van 'racistische idioten' om 'misbruik te maken' van zijn aanstaande bezoek aan Australië. "Gelukkig hebben ze hun oproep inmiddels al ingetrokken.''

Volgens een Australische krant zouden extreemrechtse groeperingen geestverwanten hebben opgeroepen om naar de optredens van Wilders te gaan om zich te verdedigen tegen protesten van moslims.

Groei islam
"Zowel de organiserende Q-society als ikzelf distantiëren ons van dit soort groepen en van iedereen die tot geweld oproept'', zegt Wilders. "Dat is ook precies de reden dat de groei van de islam in het nog vrije Westen moet stoppen, want die ideologie is totalitair en intrinsiek gewelddadig.''

De PVV-leider zegt zich enorm op zijn bezoek aan Australië te verheugen. "De waarheid over de islam moet ook daar gezegd worden.'' Hij is overtuigd dat zijn bezoek een succes zal worden.

De Australische beweging die opriep tot een 'tegendemonstratie' kwam later op haar woorden terug.

Bezoek Wilders
Wilders vertrekt half februari naar Australië. Wilders zal toespraken houden in Melbourne, Perth en Sydney over vrijheid, islam en het Westen.

De islamitische gemeenschap heeft opgeroepen het bezoek van Wilders te negeren. Websites die protesteren tegen het bezoek van Wilders meldden haatmails te ontvangen.

De kaartverkoop voor de optredens van Wilders loopt intussen goed, meldde een woordvoerder deze week aan de Sydney Morning Herald.

Visum
Eigenlijk wilde Wilders afgelopen najaar al naar Australië, maar het duurde even voordat hij zijn visum had. De Australische minister van Immigratie Chris Bowen meldde begin oktober dat Wilders een visum krijgt. Daar ging volgens hem enige tijd overheen omdat de balans tussen vrijheid van meningsuiting en de vermeende extremistische uitlatingen van Wilders 'altijd moeilijk is'.

Volgens de anti-islamgroep Q Society, op wiens uitnodiging Wilders naar Australië afreist, hield de Australische regering de aanvraag bewust op.

Voorwaarden
Toen Wilders eenmaal zijn visum had, liet de PVV-politicus zich kritisch uit over de beperkingen die hem ten bate van het verstrekken van het visum zijn opgelegd. Wilders vindt dat er 'rare teksten en voorwaarden' zijn verbonden aan zijn visum. Hij wordt verzocht zich niet in activiteiten te begeven die schadelijk uitpakken voor de Australische gemeenschap of bepaalde groepen die daarvan deel uitmaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen