Politiek28 mei '13 18:09Aangepast op 28 mei '13 19:03

Prominent Pronk verlaat PvdA

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

Image

''Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer huis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd'', aldus Pronk in zijn brief aan het partijbestuur.

Pronk was voor de PvdA in de periode van 1971 tot 2002 onder meer Tweede Kamerlid, europarlementariër en verschillende keren minister, voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

Jongerenafdeling rouwt niet
De Jonge Socialisten zullen in elk geval geen traan laten over het vertrek van de PvdA-prominent, zegt voorzitter Toon Geenen. ''De punten die hij noemt als redenen voor zijn vertrek, zoals het strafbaarstellen van illegaliteit, hebben we de afgelopen maanden uitvoerig besproken. Maar we hebben 'm steeds niet gezien. Wij houden er niet zo van als mensen zich niet bemoeien met het partijdebat, maar daarna wel publieke afstand nemen van de partij. Ik vind dat je, juist als je een sterke mening hebt, die moet laten horen. Zo kun je de koers van de partij bijstellen, Als je al die kansen niet grijpt, maar achteraf wel afstand neemt en zelfs zo publiekelijk je lidmaatschap opzegt, ben je volgens mij niet goed bezig.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen