Politiek30 okt '14 16:49Aangepast op 30 okt '14 18:04

Pronk: huidige beleid ontwikkelingssamenwerking werkt niet

Auteur: Eva Oude Elferink

Het klassieke model van ontwikkelingssamenwerking, waarbij het stimuleren van de markt centraal staat, werkt niet. Dat zegt oud-minister Jan Pronk in BNR De Wereld. "De onderkant van de samenleving wordt opnieuw compleet vergeten."

"Macro-economisch gaat het in veel Afrikaanse landen goed, beter dan we 20 jaar geleden dachten. Maar van die groei zijn heel veel mensen uitgesloten", zegt Pronk. De oorzaak ligt volgens de oud-politicus bij de wijze waarop economische politiek wordt gevoerd: een grote nadruk op buitenlandse investeringen en buitenlandse handel.

"Alles wordt overgelaten aan de markt. Dat betekent dat in veel Afrikaanse landen de ongelijkheid toeneemt, de armoedebestrijding stagneert en dus mensen achterblijven. Dat leidt tot verzet en in sommige gevallen ook tot conflicten, zoals nu weer in Burkina Faso."

 

Volgens Pronk wordt die houding internationaal gestimuleerd doordat programma's voor ontwikkelingssamenwerking zijn gericht op handel. "We zijn weer terug bij het klassieke model uit de koloniale tijd waarbij de gedachte was, 'laat alles via de markt en grote Westerse bedrijven lopen'. In dat model werd de onderkant van de samenleving vergeten."

Two Tracks
Dat in Nederland ontwikkelingssamenwerking en internationale handel zijn gecombineerd in een ministerpost, is daar volgens Pronk een voorbeeld van. Zelf pleit de oud-minister pleit daarentegen voor een terugkeer naar wat hij het 'two tracks-model' noemt. "Probeer samenlevingen in hun totaliteit te ondersteunen. Zowel via nieuwe regeringen, als via NGO's."

Begrijp hem niet verkeerd, zegt Pronk. "Ik ben een groot voorstander van internationale handel. Ik was zes jaar lang onder secretaris-generaal van de Verenigde Naties-organisatie die zich met handel bezighield. Ik weet daar alles van. Het is de manier waarop die handel wordt ingericht, die niet klopt."

Om de handel met ontwikkelingslanden te bevorderen, zou volgens de oud-minister de export vanuit die landen moeten worden gestimuleerd. "Maar wat er nu gebeurt, is dat alle Westerse landen met elkaar concurreren om zo veel mogelijk te verkopen aan ontwikkelingslanden. Dat is de omgekeerde wereld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen