Politiek15 aug '14 06:30Aangepast op 15 aug '14 06:52

Voorlopig geen demonstraties meer in Schilderswijk

Auteur: BNR Webredactie

Er mag de komende 2 maanden niet meer worden gedemonstreerd in de Haagse Schilderswijk. Burgemeester Jozias van Aartsen staat protesten in de probleemwijk voorlopig niet meer toe.

Dit maakte hij donderdagavond bekend tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad. Het is de bedoeling dat het verbod half oktober wordt geëvalueerd. Daarna wordt het misschien verlengd.

Eerdere demonstraties in de wijk liepen uit de hand. Bij twee demonstraties voor de Islamitische Staat (IS, het voormalige ISIS) werden antisemitische leuzen geroepen. Een demonstratie tegen moslimextremisme, afgelopen zondag, werd verstoord door stenengooiende tegendemonstranten.

Volgens Van Aartsen zijn de meeste inwoners van de Schilderswijk hier de dupe van. "Zij zijn het slachtoffer wanneer radicalen van verschillende kanten elkaar te lijf willen gaan. Dat wil ik deze mensen verder besparen'', aldus de burgemeester.

Het besluit van Van Aartsen kan rekenen op steun van het Openbaar Ministerie en het merendeel van de Haagse gemeenteraad. Die bleef echter ook kritisch op de burgemeester. De PVV diende een motie van wantrouwen in, maar die haalde het niet.

Groep De Mos (3 van de 45 zetels) wilde dat het demonstratieverbod minstens een half jaar zou gelden. "Die tijd is nodig om de wijk tot rust te laten komen, de buurt moet worden ontlast. Nu demonstreren is als de lont in het kruitvat steken'', zei De Mos. Hij kreeg geen steun van de rest van de raad.

De organisatie Pro Patria, die op 20 september wilde protesteren in de wijk, liet weten het jammer te vinden dat dat nu niet mag. De organisatie zat ook achter de demonstratie van zondag.

De landelijke leider van de PVV, Geert Wilders, vindt dat een demonstratie tegen IS alleen in de Schilderswijk kan worden gehouden. Elke andere locatie is volgens hem "meegaan met de ISIS-capitulatie van lafaard Van Aartsen’’.

Wilders riep eerder deze week mensen op aan het protest van Pro Patria mee te doen en zei dat hij desnoods alleen met een vlag door de wijk zou gaan lopen. Of hij dat plan doorzet, wilde hij donderdag niet zeggen. "Is alleen met vlag door de wijk lopen ook een demonstratie volgens de wet?’’ vroeg hij zich af.

Gerelateerde artikelen