Politiek15 nov '13 06:45Aangepast op 15 nov '13 10:13

Rehn velt oordeel, Rutte houdt zijn adem in

Auteur: Pieter van den Akker

Vandaag velt eurocommissaris Olli Rehn een oordeel over de begrotingen van alle lidstaten van de EU. Hoewel het Nederlandse begrotingstekort uitkomt boven de 3 procent en ook de staatsschuld naar Brusselse maatstaven te hoog is, ziet Den Haag de uitkomsten positief tegemoet. Misschien wel omdat Rehn vorige maand vol lof was over het begrotingsakkoord.

"Formeel voldoen we niet aan de eisen", zegt Europa-deskundige Rob Boudewijn, die ook is verbonden aan onderzoeksbureau Ecorys, op BNR. "Maar de 'teugel is iets losser gelaten' omdat de commissie zich ook heeft gerealiseerd 'als we keihard vasthouden aan deze eisen, dan zal dat een hogere werkloosheid tot gevolg hebben. Dus we kunnen landen beter meer tijd geven om zich gereed te maken voor de Europese vereisten'."

Enorme innovatie
Over Rehn: "Hij is een soort supercommissaris geworden. We hebben afgesproken dat de nationale begroting ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat is natuurlijk een immense omslag van het hart van de nationale soevereiniteit, je nationale begroting. Dat die nu door Brussel moet worden goedgekeurd, is een enorme innovatie. Het is een enorme overdracht van bevoegdheden, wat bijna niemand zich realiseert."

Zegt Boudewijn daarmee ook dat de afzonderlijke soevereiniteit van de lidstaten eigenlijk niet meer bestaat? "In dit geval is er een enorme stap gezet op weg naar een federatie. Al zal je dat woord in Brussel niet moeten gebruiken, maar dat is wel wat er feitelijk gebeurd is", antwoordt hij.

Sancties
De controle uit Europa is dan wel stevig, maar het opleggen van zware sancties zien we eigenlijk nooit. Wat er gebeurt als je je niet aan de regels houdt? Boudewijn: "Je krijgt in de eerste plaats een brief om opheldering: 'Waarom voldoet u nog niet aan de eisen en wat denkt u eraan te gaan doen?' Maar mocht je langdurig niet aan de eisen voldoen, dan dreigt een buitensporig begrotingstekortprocedure. Dan kunnen er wél sancties worden opgelegd aan lidstaten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen