Politiek12 mrt '14 17:04

PvdA en VVD op ramkoers over Antillianenwet

Auteur: Marjan van den Berg

De PvdA is het niet eens met de VVD-plannen om kansarme bewoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten uit ons land te weren. De PvdA eist een flinke aanpassing.

André Bosman (VVD)
André Bosman (VVD)

VVD-Kamerlid André Bosman ontwierp de ‘Bosmanwet’: Antillianen die langer dan 6 maanden in Nederland willen komen wonen, moeten werk hebben, voldoende inkomen, in Nederland tot een opleiding zijn toegelaten of hier familie hebben.

Fundamenteel andere wet
In het wetsvoorstel worden mensen verschillend behandeld op grond van hun afkomst en dat kan niet, zegt PvdA-Kamerlid Roelof van Laar. “Er zou een fundamenteel andere wet voor moeten liggen, wil die instemming krijgen van de Partij van de Arbeid.” Van Laar vindt dat er moet worden gekeken naar opleiding en/of strafblad.

Bosman kiest er volgens Van Laar nu voor om alle Antillianen te belemmeren in hun vestiging in Nederland. Daarmee rijkt het voorstel ook veel verder dan de doelstelling van de wet, namelijk het voorkomen dat kansarme en criminele Antilliaanse Nederlanders naar Nederland komen en hier nog verder wegzakken.

Politiek verslaggever Hugo Reitsma: “Daarmee ligt er, naast de strafbaarstelling van illegaliteit, een tweede, gevoelig meningsverschil op het gebied van immigratie tussen de coalitiepartners.”

Oppositie
Ook veel andere partijen hebben stevige kritiek. D66 vindt de Bosmanwet een 'prullenbakinitiatief' en GroenLinks vreest voor een 'beschamend unicum'. De ChristenUnie ziet tal van bezwaren, de SP is zeer kritisch.

Het CDA wil ook aanpassingen, maar vindt het hoog tijd dat er wat gebeurt: “Nu de pan is opgezet, moet er iets uitkomen''. De PVV staat positief tegenover de Bosmanwet: het beleid mag nog wel wat strenger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen