Politiek31 jan '14 12:51

'Timmermans forceerde doorbraak Cuba'

Auteur: Eva Oude Elferink

De Europese Unie zet de deur open voor handelsbetrekkingen met Cuba. In het diepste geheim hebben gesprekken plaatsgevonden, die moeten leiden tot een handelsovereenkomsten en 'dialoog over mensenrechten'. Een doorbraak die door minister Timmermans is geforceerd, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

EPA
EPA

Al langere tijd was er sprake van dat de Europese Unie de banden met Cuba wilde aanhalen, maar dat werd vooralsnog door een aantal, met name Oost-Europese landen tegengehouden. "Die zijn nog altijd wantrouwend over het communisme", verklaart Hammelburg. Ook Duitsland was lange tijd tegen.

Dat alle 28 lidstaten nu hebben ingestemd met deze beleidsverandering, is volgens BNR's buitenlandcommentator te danken aan een man: onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. "Hij werd een beetje ongeduldig van de interne spanningen hierover binnen de EU en is er maar gewoon naartoe gegaan."

Doorbraak
Met zijn bezoek aan Cuba heeft Timmermans een doorbraak geforceerd, aldus Hammelburg. En dat werd tijd. "Er is een regimeverandering geweest, er is een lichte verbetering van de mensenrechten. Daarbij zit Cuba te springen om geld."

In navolging van de Latijns-Amerikaanse landen hebben de EU-landen aangegeven 'hun invloed meer te willen gaan gebruiken om de mensenrechten nog verder te verbeteren en de handelsbetrekkingen te normaliseren'. Besloten is daar per 10 februari van dit jaar mee te beginnen.

Luidruchtig zwijgen
Opmerkelijk genoeg is een reactie vanuit de Verenigde Staten uitgebleven. Hammelburg: "Ze hebben altijd, ook toen de Latijns-Amerikaanse landen hun betrekkingen met cuba verbeterden, tegen de EU gezegd dat se daar grote scrupules over hadden en dat ze er ernstig tegen waren."

Dat de Amerikanen nu zo 'luidruchtig zwijgen' duidt volgens Hammelburg eveneens op een koerswijziging. "Het zou best eens kunnen zijn dat de Amerikanen, die ook voortdurend bezig zijn met dit onderwerp, zeggen: 'als Latijns-Amerika die kant uitgaat en Europa als heel blok, dan moeten wij ons misschien toch ook achter de oren krabben'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen